Elhunyt a 102 éves balerina

balett balettcipő cipő
dancer shoes in a row
Vágólapra másolva!
Galina Petrova temperamentumos volt a színpadon és azon kívül is. Egyformán szabadnak érezte magát a klasszikus repertoár alapszerepeiben és a népies karaktertáncokban.
Vágólapra másolva!

A szép kort megért Petrova aktív táncosként klasszikus balettek sorában lépett színpadra: a francia Marius Petipa koreográfiája alapján készült Rajmonda, a Giselle, a Don Quijote és A hattyúk tava című híres darabokban is.

A krími Kercsből került fel a fővárosba, mikor felvették a moszkvai balettintézetbe. 1933-ban a világhírű Bolsoj társulatának tagja lett. A következő két évtizedben számtalan szerepet táncolt el. Még a II. világháború idején is, mikor a hátországba telepítették a moszkvai Nagyszínházat. Táncos karrirjének lezárása után is ott maradt, és 1989-ig dolgozott táncpedagógus-balettmesterként a híres teátrumban.

dancer shoes in a row Forrás: Photononstop/A&G Reporter

Szelleme friss maradt

A 100. születésnapjára készített riportok szerint bámulatos ízléssel rendelkezett, élvezte az életet, friss maradt a szelleme, elkötelezett volt hivatásához, amelyet hűen szolgált hosszú évekig még azt követően is, hogy elhagyta a színpadot.

Tanítványai közül karakteres táncosok és balerinák váltak a Nagyszínház büszkeségeivé.