A Louvre válasza az Iszlám Állam rombolására

2015.03.19. 16:03

Mezopotámiai műkincsekből rendez kiállítást a világ leglátogatottabb múzeuma, válaszul az Iszlám Állam iraki műkincsrombolásaira – jelentette be Francois Hollande francia államfő.

Az Iraki Nemzeti Múzeummal szoros együttműködésben készülő tárlatot a Louvre metzi fiókmúzeumában rendezik meg. Hollande felkérte a Louvre-t, küldjön szakértőket Bagdadba annak megállapítására, hogy milyen intézkedésekre van szükség a műkincsek megőrzése érdekében.

"A küldöttség következtetései alapján fogalmazzuk meg a Franciaország és Irak közötti együttműködés fő vonalait" – közölte az államfő.

Szakértőket küldenek BagdadbaForrás: AFP/Ian Langsdon

Összeírják a műkincseket

Jóval többről van tehát szó egy tárlat megrendezésénél. A francia régészeti kutatások levéltári anyagait digitalizálják, és Irak rendelkezésére bocsátják.

Emellett az UNESCO-val együttműködve összeírják az Irakban regisztrált régészeti műtárgyakat, majd az iraki háborúban eltűnt műtárgyakról 2003-ban összeállított "vörös listát" is frissítik, és még tavasszal közzéteszik. Ezzel segítik a vámügyi szervek ellenőrzési munkáját a terrorizmus finanszírozására szolgáló illegális műtárgy-kereskedelem elleni küzdelemben.

Összeírják az eltűnt műtárgyakatForrás: AFP/Ian Langsdon

Folytatódik a dzsihádista ámokfutás

Az Iszlám Állam februárban és március elején folytatta az ókori romvárosok szétrombolását az ellenőrzése alatt álló területeken. Moszul, Nimrúd (az ókori Kalhu) és Hatra városoknak az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékei után a Horszábád körzetében található asszír építészeti maradványokat dúlták szét.