Magyar együttes egy brit zenei díj jelöltjei között

Söndörgő együttes
Vágólapra másolva!
A délszláv népzenéből építkező szentendrei Söndörgő zenekar bekerült a brit Songlines Music Awards legjobb csapat kategóriájának jelöltjei közé.
Vágólapra másolva!

Az 1999-ben útjára indult brit Songlines magazin 2009-ben alapította meg saját zenei díját, ami a korábban eltörölt BBC Radio 3 világzenei kitüntetését hivatott pótolni. A díjakat azóta négy kategóriában osztják ki a világzenei jelöltek között, úgymint a legjobb előadó, legjobb csapat, legjobb nemzetek közötti kollaboráció, illetve a legjobb újonc díja.

Az öttagú Söndörgő együttes számtalanszor fellép külföldön is Forrás: The Orbital Strangers Project

Az immáron hetedik Songlines Music Awards 16 jelöltje közé került a szentendrei Söndörgő együttes is, akiket a legjobb csapat kategóriában jelöltek, a 2011-es győztes Bellowhead, a Show of Hands és a Toumani & Sidiki Diabaté mellett.

Az 1995-ben alakult csapat legutóbbi, Tamburocket: Hungarian Fireworks című lemeze kapcsán vívta ki az elismerő jelölést, mely a közvélemény és az olvasók együttes szavazatai alapján született meg. A Songlines magazin szerkesztői által kiválasztott győztesek, a magazin júniusi számában kerülnek kihírdetésre.

Az itthon talán kevésbé ismert Söndörgő együttest a világ legjobb világzenei formáció közé sorolják. A húsz éves jubileumi évadát a Müpában indító zenekar története igaz sikersztori. 2000-ben megnyerték a Magyar rádió II. Népzenei Versenyét, majd a Nemzeti Kulturális örökség Minisztériuma és a Táncház egyesület különdíját is. Azóta is rangos nemzetközi színpadokon lépnek fel, és készítettek már lemezt a macedón čoček királyával, Ferus Mustafovval is. A 2010-es Lost Music of the Balkans című albumukat pedig hatvan országban forgalmazta a Harmonia Mundi/World Village.

A múlt év nyarán megjelent Tamburocket 2014 októberében az európai világzenei rádiósok listájának első helyén állt. Ez a lemez hozta meg számukra a balkáni áttörést is, a Belgrádi Rádió rendszeresen játssza a dalaikat. A Söndörgő együttes délszláv hangzásra épülő zenéjével, melyben különböző fúvósokat, dobokat (tarabuka, tapan) és pengetős hangszereket (litárka) használnak, Európa egyik legnépszerűbb magyarországi együttesévé váltak.