Tényleg lopott a Budapesten kiállított Buddha-szobor

2015.03.22. 11:46

Kínai szakértők megerősítették, hogy azt az 1000 éves Buddha-szobrot, amely jelenleg egy holland magángyűjtő birtokában van, és legutóbb Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban volt kiállítva, 1995-ben törvényellenesen tulajdonították el egy kelet-kínai faluból.

A Fucsien tartományi kulturális örökségek hivatala vasárnap helyi kutatásokra és médiajelentésekre hivatkozva arra a megállapításra jutott, hogy az ereklye Jangcsun faluból származik - számolt be a Hszinhua hírügynökség.

A hivatal illetékesei elmondták, hogy folytatják az információk további gyűjtését, miközben jelentést tesznek az országos kulturális hatóságoknak, hogy az ilyen helyzetekben szokásos eljárással a hivatalos azonosítás megtörténjen, és megtalálják a lopott ereklyéhez vezető utat - közölte a hivatal szóvivője.

Az önmagát mumifikált szerzetes testét rejtő Buddha szobor, és röntgenképeForrás: Magyar Természettudományi Múzeum

Már el is vitték

A szobor a múzeum tavaly októberben nyílt Múmiavilág című kiállításának központi darabja volt és eredetileg az idén május 17-ig lett volna látható a nagyközönség számára. Holland tulajdonosa azonban a múlt hét péntekén minden magyarázat nélkül elszállíttatta Budapestről.

A hírügynökségi összeállítás szerint Jangcsun falu lakói az év elején könnybe lábadt szemmel nézték a kiállításról, illetve a szoborról készült televíziós beszámolókat, mert többen ráismertek a húsz éve templomukból hiányzó alkotásra. A nagy becsben tartott szobrot a faluban egyfajta korona díszítette, és részben ruhadarabokkal terítették be. A helyiek ősükhöz imádkoztak előtte.

A nevét is tudják

A faluba kivonult szakértő nyomozók nagy mennyiségű fotót, más ereklyét, illetve történelmi adatot ellenőrzött, amelyekből az is megerősítést nyert, hogy a múmia egy buddhista szekta alapítója (cusi).

A jangcsuni irattár szerint a Buddhát Csannak hívták, de neve mögött ott volt a tiszteletet kifejező Kung és a Cu-si is. Húszas éveiben lett szerzetes, és azután szerzett tekintélyt, miután betegeket segített gyógyulásban és terjesztette a buddhista hitet. 37 éves korában halt meg, testét mumifikálták és a helyiek a Szung-dinasztia (960.1279) idején egy szoborba ágyazták. Azóta imádkoztak hozzá.