Péterfy Gergely Kitömött barbár című nagyregénye kapta a 2015-ös Aegon Művészeti Díjat, amelyet kedden adtak át Budapesten.

Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, a zsűri elnöke a díjátadón elmondta, hogy hetvenhét kortárs szépirodalmi művet jelöltek az idei, jubileumi díjra a kiadók, ebből tíz került az élmezőnybe a zsűri szavazatai alapján.

Tíz évig írta

A Kalligram Kiadó gondozásában 2014-ben megjelent megjelent Kitömött barbár című mű Kazinczy Ferenc és Angelo Soliman barátságán keresztül mutatja be a felvilágosodás utáni időszakot.

A cselekmény szerint Kazinczy hét éves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel és megismerje férje és egy különös idegen történetét.

Kiállították a Természettudományi MúzeumbanForrás: http://medievalpoc.tumblr.com/

Péterfy Gergely tíz évig írta a regényt, szereplőivel szinte együtt élt: házának sziklakertjébe néhány méretes kődarabot vitt Kazinczy egykori széphalmi birtokának istállófalából, bécsi levéltárakban komoly kutatásokat végzett a regénye hátteréül szolgáló történelmi korszakról.

Szóba sem jöhet politikai nyomás

Péterfy lelkes nyilatkozatban jelezte, hatalmas megtiszteltetésnek érzi a díjat, főleg mivel nagyszerű pályatársakkal küzdhetett meg érte.

Az irodalmi ízlés döntöttForrás: Kalligram

"Tovább növeli az örömöm, hogy olyan díjról van szó, ahol sikerült elérni, hogy a bírálók ne lehessenek kitéve semmiféle politikai vagy kiadói nyomásnak. Így biztos lehetek benne, hogy regényem, a Kitömött barbár elsőségéről valóban csak az irodalmi ízlés, az esztétikai értékítélet döntött, és ez tovább növeli a büszkeségem" - írja a szerző.   

Tavaly Kun Árpád Boldog észak című nagyregénye kapta az Aegon elismerését.