Visszakapta, amit a nácik elraboltak tőle

El Greco
A képet 1570-ben festette El Greco
Vágólapra másolva!
A londoni galéria visszaadta az eredeti tulajdonos leszármazottainak a híres spanyol festő portréját.
Vágólapra másolva!

A reneszánsz spanyol festő, El Greco 1570-ben készítette a férfiportrét. A Gestapo 1944-ben vitte el Bécsből, jóval az után, hogy tulajdonosa, Julius Priester osztrák zsidó iparmágnás 1938-ban értéktárgyait hátrahagyva elhagyta hazáját és Mexikóba menekült a náci uralom elől.

El Greco egy korai festményéről van szó - közölte Anne Webber, az Európában elrabolt műkincsek visszaszolgáltatásával foglalkozó bizottság elnöke egy német hírügynökséggel.

Nehéz visszaszerezni, amit a nácik elvettek

A festmény múlt év nyarán került bizományba egy New York-i műkereskedőnél, a tulajdonosok leszármazottai a bizottság segítségével ekkor támasztottak igényt a képre.

Az elmúlt évtizedekben a festmény számos alkalommal tulajdonost cserélt. "Története jól példázza, mennyire átszövi a műtárgykereskedelmet a nácik által elrabolt műkincsek, és milyen körülményes megtalálni és visszaszerezni műtárgyaikat azoknak, akiket megfosztottak jogos tulajdonuktól" - mondta Anne Webber.

Egy raktárban rejtették el

Miután Julius Priester Mexikóba menekült, megpróbálta elrejteni gyűjteményét egy raktározási vállalkozás segítségével, de a Gestapo emberei 1938-ban, majd 1939-ban műtárgyszakértők bevonásával átnézték bécsi otthonát és a gyűjteményét. Az El Greco-festményt egy raktárban helyezték el, majd 1944-ben Németországba szállították.

A képet 1570-ben festette El Greco Forrás: Wikimedia

A háború után Priester ügyvédje igényt nyújtott be az osztrák hatóságokhoz a műkincsek visszaszolgáltatására. Az osztrák rendőrség ugyan kerestette az "elveszett" műalkotásokat, de nem jártak sikerrel.

Rádöbbent, hogy lopott képet vett

Az 1951-ben egy bécsi műkereskedő adta el New York-i társának a festményt. 2003-ban a Sinatus svájci cég tulajdonába került, 2010-ban egy londoni műkereskedő galériájában bukkant fel. Ő 2014-ban rábízta egy New York-i műkereskedőre, itt lépett közbe az európai bizottság és nyújtotta be a visszaszolgáltatási igényt.

Ráébredve arra, hogy rabolt műkincsről van szó, a brit műkereskedő visszaadta a festményt a jogos tulajdonosoknak - mondta Webber, hozzátéve, hogy a néhai Julius Priester ötven festményt tartalmazó gyűjteményéből huszonegy - köztük Rubens és van Dyck festményei - még mindig hiányzik.

Christopher Marinello, az elveszett műtárgyak megtalálására alakult nemzetközi bizottság elnöke, aki az ügyben a kilétét felfedni nem kívánó londoni galériát képviselte, hangsúlyozta: