Meghalt Pap Vera

FOTÓTÍPUSOK Laza arckép, portré FOTÓTÍPUSOK Laza arckép, portré Gyurkó László nagysikerű regényéből - a Faustus doktor boldogságos pokoljárása című műből - készít televíziós sorozatot Jancsó Miklós.
A képen: Pap Vera és Tímár Éva
Gyurkó László nagysikerű regényéből - a Faustus doktor boldogságos pokoljárása című műből - készít televíziós sorozatot Jancsó Miklós. A képen: Pap Vera és Tímár Éva
Vágólapra másolva!
Hosszú betegség után elhunyt Pap Vera, a Vígszínház vezető színésznője, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész. Pap Verát a Vígszínház saját halottjának tekinti.
Vágólapra másolva!

„Amikor felmegy a függöny, akkor ki kell állni, és játszani kell, nincs mese! Olyankor kint kell hagynom az öltözőben az összes nyomoromat, az összes fájdalmamat, és tennem kell a dolgom a színpadon. A legnehezebb helyzetekben is ott kell lennem, minden porcikámmal jelen kell lennem“ – nyilatkozta egy 2014-es interjúban.

"Minden porcikámmal jelen kell lennem" Forrás: MTI/Friedmann Endre

Pap Vera 1956. január 27-én született Budapesten Pap János és Richter Mária gyermekeként. Színházi affinitása már az óvodában is megmutatkozott, mégis kalandos úton jutott el a színészi pályára.

Bohóc akart lenni

Kiskorában bohóc akart lenni, annyira lenyűgözte a cirkuszban a bohóc száma. Édesapja azonban nem engedte, hogy artistaképzőbe menjen, így a vegyipari technikumba felvételizett. Végül egy apró baleset miatt maradt le a kollégiumról: „A Jóisten közbeszólt, és nem kellett vegyésznek tanulnom. Kőbányán érettségiztem az I. László Gimnáziumban, majd jelentkeztem a Színművészeti Főiskolára, ahová fel is vettek.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, 1979-ben a Vígszínházhoz szerződött, és azóta - 36 éve - megszakítás nélkül a társulat tagja volt.

A főiskolán Horvai István és Kapás Dezső tanította, Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházhoz, ahol Kapás Dezső rendezésében kapta első főszerepét. Harmadéves korában nagy sikerrel játszotta el Molnár Ferenc Az üvegcipő című darabjának főszerepét, Irmát.

Pap Vera Huda szerepében Heather Raffo Fátyol nélkül című drámájának próbáján Forrás: MTI/Kallos Bea

Később olyan legendás szerepeket játszott el, mint a Szentivánéji álom Hermiája, Kornis Kozmá-jának Hédije, az Úri muri Rozikája, Amadeus Konstanzája, Fejes Endre Cserepes Margit házasságá-nak címszerepe, a Leonce és Léna Lénája, a Györgyike, drága gyermek Györgyikéje, A salemi boszorkányok Proktornéja, a Kurázsi mama Yvette-je, A revizor Polgármesternéje, Az ember tragédiája Évája, az Augusztus Oklahomában és a Mikve főszerepe.

Ő volt Angi Vera

Színházi szerepei mellett több mint negyven filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Még főiskolás évei alatt kapta első főszerepét a Gábor Pál rendezte Angi Vera című filmben. Ezért a szerepért 1980-ban a Chicagói Filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás díját, 1981-ben pedig a David di Donatello-díjat, amelyre egész életében nagyon büszke volt.

Rövid idő alatt nemcsak hazánkban, hanem az ország határain túl is felfigyeltek tehetségére, szelíd bájára, szuggesztív drámai erejére.

Kijátszotta magából a lelkét

Betegsége alatt szinte megszakítás nélkül játszott: „Hihetetlen nagy erőt kaptam a nézőktől, a kollégáktól, és nagyon fellelkesített, hogy mire vagyok képes. Önmagamnak is bizonyítottam” – mondta. Pap Verát a Vígszínház saját halottjának tekinti.

Művészi hitvallása így szólt: „Az ember attól színész, hogy keresi azokat a lehetőségeket, amikor kijátszhatja magából a lelkét.“