Harmadik világháborúról beszélt halála előtt

Grass, Günter München, 2015. április 13.
2014. november 20-án Münchenben készített kép Günter Grass Nobel-díjas német íróról a Kutyaévek című kiállításának megnyitóján. Grass 2015. április 13-án, 87 éves korában elhunyt. (MTI/EPA/Sven Hoppe)
München, 2015. április 13. 2014. november 20-án Münchenben készített kép Günter Grass Nobel-díjas német íróról a Kutyaévek című kiállításának megnyitóján. Grass 2015. április 13-án, 87 éves korában elhunyt. (MTI/EPA/Sven Hoppe)
Vágólapra másolva!
"Mindenütt háború dúl. Félő, hogy megismételjük a korábbi hibáinkat" - mondta Güntner Grass az El Paísnak egy kedden megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Így folytatta: "Mint az alvajárók, nem is vesszük észre, hogy egy újabb világháború felé tartunk." A német író hétfőn hunyt el, az utolsó interjúját március 21-én adta.

Ölik egymást az emberek

"Egyfelől ott van Ukrajna, ahol cseppet sem javul a helyzet. Izraelben és Palesztinában is egyre csak romlik. Irakban az amerikaiak katasztrófát hagytak hátra. Ott vannak az Iszlám Állam által elkövetett szörnyűségek és a szíriai konfliktus, amely szinte teljesen eltűnt a híradásokból, pedig továbbra is ölik egymást az emberek" - fogalmazott A bádogdob című regény Nobel-díjas szerzője.

Az emberiség nem tanul a hibáiból Forrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

Günter Grass az európaiakat arra szólította fel, hogy értsék meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt és ne hagyják magukat ennyire az amerikai érdekektől vezérelni. A Szovjetunió felbomlása után nem tettek igazán komoly erőfeszítést arra, hogy Oroszország bevonásával új biztonsági partnerség jöjjön létre és ez óriási hiba volt - vélekedett.

Túlnépesedés és atomhulladék

"Ukrajnának EU- és NATO-tagságot ígérnek, persze, hogy Oroszország ideges lett ettől" - mondta. A politikai konfliktusok mellett az író a "világszerte hanyatló szociális helyzetről", valamint a túlnépesedés, az éghajlatváltozás és az atomhulladék problémájáról is beszélt. Szerinte az emberek nem veszik figyelembe a következményeket.

Grass 2012-ben egy felolvasáson Forrás: MTI/EPA/DPA/Peter Steffen

"Egyik találkozót tartják a másik után, de a gondok nem szűnnek meg, semmit sem tesznek" - mondta. A kapitalizmus elpusztítja saját magát - folytatta. "A világban áramló irracionálisan nagy mennyiségű pénznek nincs már köze a reálgazdasághoz" - tette hozzá Grass.

A 87 éves korában elhunyt író A bádogdob című 1959-es klasszikusának főhőséről, Oskar Matzerath-ról szólva megjegyezte, "ma bizonyára más ember lenne, számítógépes zseni, hacker vagy valami hasonló".