Ön milyen üzenetet küldene egy távoli galaxisba?

lampagyujtogatok
Vágólapra másolva!
Szerdán mutatják be a rejtélyes kultúr sci-fit, a Lámpagyújtogatókat, amiben többek között Fluor Tomi, Kiss Tibor, Erdei Zsolt, Török Gábor és Harcsa Veronika is megszólal. A sajátos áldokumentumfilmről, a távoli galaxisokba küldött űrüzenetekről és az élet értelméről a film ötletgazdáját, a civilben gyógyszeripari marketinges Dr. Százados Miklóst kérdeztük. Szerinte ez a film a mai Magyarország legkülönlegesebb összefogása.
Vágólapra másolva!

Hogyan jött a Lámpagyújtogatók alapötlete?

Rádiójelekkel prímszámok érkeztek a Földre, ezt az emberiség nem hagyhatja válasz nélkül. Komolyra fordítva: ez a film egy több éve megálmodott álom. Csáky Zsadány barátommal kezdtük el dédelgetni az ötletet. Bognár Tamás és Szathmári Tamás két olyan jóbarátom, akiknek volt rajtam kívül kamerájuk, őket kértem meg, hogy segítsenek. Szegények nem tudták, hogy ez ötven forgatási napot jelent majd. A hátsó szomszédunkban lakott egy szimpatikus srác, hat évet éltünk úgy egymás mellett úgy, hogy nem derült ki: Kádas Péter egy vérbeli és profi 3D animátor. Ő készítette a főcímanimációt.

Később egy körlevélben feltett kérdésemre válaszul kettő napon belül megérkezett a főcímdal is a derült égből, Takáts Esztertől. És ha van főcímdal, akkor ahhoz már kell csinálnunk egy filmet is, nincs mese.
Közel hatvan szereplőnk van, barátok, volt osztálytársak, rokonok. Közöttük negyvenkét elismert honfitársunk is segített, a legtöbbjük számára ismeretlenek voltunk, és mindezt első szóra.

A Lámpagyújtogatókat a készítők kultúr sci-finek nevezik Forrás: Admin

Nem történt pénzforgalom, mégis megfizethetetlen értéket kaptunk. Most két év után elkészült a film, Böhm Kornél sajtós vette kezébe. A mai állás: Magyarország számos mozijában debütálunk április 22-én este. Nem túlzás azt mondani, hogy a Lámpagyújtogatók a mai Magyarország egyik legkülönlegesebb összefogása. Reméljük ezt a nézői is így látják majd.

Hogyan szedte össze a megszólalókat a filmhez?

Ha néhány éve azt mondja nekem valaki, hogy Fluor Tomitól Kiss Tibin át Lovasi Andrásig, Kamarás Ivántól, Növényi Norberten át Jordán Adélig, Besenyei Pétertől Lubics Szilvin át Erdei Zsoltig, Lackfi Jánostól Török Gáboron át Laár Andrásig terjed majd a filmben megszólalók skálája, akkor megkérdezem tőle, hogy hány forintjába kerülne ez az adófizetőknek és ki a rendező. Ha a válasz az lenne, hogy semennyibe és én rendezem, akkor udvariasan megköszönném az áprilisi tréfát.

Magunk is nagyon meglepődtünk azon a nyitottságon, amivel a megszólalók elvállalták ezt a szerepet.
De ez talán nem is véletlen. A filmből - némi spoilerezés árán - ugyanis kiderül, hogy miként kerültek kiválasztásra ezek a honfitársaink. Egy Guru nevű fura hekker figura segített minket abban, hogy megtudjuk kik azok, akik erre a szerepre ma a világon a legalkalmasabbak… Szigorú szűrőfeltételeink és követelményrendszerünk is volt: csak és kizárólag azokat engedtük szerepelni ebben a filmben, akik elfogadták a felkérésünket és szívesen jöttek.

Ön milyen üzenetet küldene az emberiség nevében egy távoli galaxisba?

A hetvenes években küldtek már aranyozott táblát a világűrbe a férfi és a nő grafikai ábrázolásával, a Föld a világűrben való helyzetének megjelenítésével. Van azon minden. Szegény idegenek. Később a Voyager szondák aranybevonatú hanglemezt szállítottak, amin félszáz nyelven üdvözölték az esetleges megtalálóikat, zenékkel és szépnek, illetve érthetőnek gondolt képekkel a hetvenes évek Amerikájából és más kontinenseinkről.

Mi a válasz az élet meg a világmindenség nagy kérdéseire? 42? Legyen tehát 42 ismert és elismert honfitársunk, aki beszél ezen a filmen. De miért csak ők? Csináljuk egy kutatást is. Legyen 550 válaszadó is mellettük: mi, az internet emberei. Ezért Lerf Andreával és Hartmann Krisztinával készítettünk egy online felmérést is, aminek az eredményeit beépítettük a filmbe. Üssenek össze egy rossz rakétát a kettős életű autószerelőkből transzformálódó rakétakovácsok, löttyintsünk alá egy lavór kerozint, aztán csak összejön az a szökési sebesség!

Ön szerint léteznek földönkívüli civilizációk?

Ha egy tiszta nyári éjszakán lefekszünk a földre és felnézünk, akkor ránk szakad az égbolt és a válasz nem lehet kétséges. Hosszú órákat beszélgettünk erről a szakma legavatottabbjaival: Almár Ivánnal, aki a Magyar Asztronautikai Társaság örökös, tiszteletbeli elnöke és az első Holdra szállástól az első magyar űrhajós útján át az összes jelentős magyar vonatkozású csillagászati történelmi pillanatban aktívan a tévéképernyőn volt. Ábrahám Péter az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet főigazgatója és Pacher Tibor fizikus a Puli Space Technologies vezetője is megosztotta velünk az ezzel kapcsolatos gondolatait. Azt gondolom, hogy nem vagyunk egyedül.

A film elkészítése során mi volt a legnagyobb kihívás, amivel szembesült?

Ha röviden akarok válaszolni, akkor a film elkészítése, maga. Az ötlet nem kihívás, mert az jön. De onnantól minden az. Másfél évig forgattunk barátokkal, éjszakákba nyúlóan és hétvégeken úgy, hogy napközben egy gyógyszeripari vállalat marketingvezetője voltam. Leforog több száz óra nyersanyag. Három terabájt. Ekkora merevlemezt sok helyen nem is lehet kapni. Ki az, aki ezt megvágja? Magad uram, ha szolgád nincs. Tíz hónap alatt, reggelről estig. Ami viszont előre vitt: ez a film egyben egy társadalmi motivációs, lelkesítő célú film is. Tíz hónapon át hallgattam és értelmeztem ennek a 42 embernek a gondolatait és ez rendkívüli erőt ad. Ezzel az erővel lehetett az ötletből bármiféle direkt anyagi támogatás nélkül mozifilmet csinálnunk.

Mit jelent az, hogy kultúr sci-fi?

Ez a fim nem emberi fogyasztásra szánt anyag. A film legfontosabb kritikusai az Andriomédia nevű sajtóorgánum dolgozói, akik négy kézzel, három kamerával és nyolc diktafonnal dolgoznak egyszerre. Fontos elmondani tehát, hogy a filmünk újszerű és formabontó. Olyannyira, hogy nem lehet és nem is lenne szabad más kategóriába sorolni, mint a kultúr sci-fi, ami elharapva kultusszkifiként is érthető.

A film tehát kategóriát teremt, és a világ első és eddig egyetlen kultúr sci-fije. Értelemszerűen a filmünk egyúttal a világ legjobb kultúr sci-fije is. Ki volt Charles Conrad? Nem sokan tudják. Ő a második Holdra szálló egység űrhajósa. Mit mondott? „Hoppá! Hát lehet, hogy ez kis lépés volt Neilnek, de annál nagyobb nekem!” Neil Armstrong nevét; azonban szinte mindenki ismeri. Ő volt az első ember a Holdon. Találj ki tehát egy kategóriát és legyél abban az első.

Miért fontos, hogy a hazai celebritások az élet értelméről, saját személyes történeteikről, válságaikról, világnézetükről beszéljenek egy filmben?

Más kárán tanul az okos, tartja a mondás. Az okosok kárán nagyon sokat lehet tanulni. A Lámpagyújtogatók egy fontos film. Valós, sztereotípiáktól mentes, nevettető és ríkató. A hatása attól is függ, hogy kit milyen állapotában talál meg. Ez a film egy mentális gyógyhatású készítmény. Fontos, küzdő és szerethető fiatal és idős férfiak és nők mélyinterjúinak a sűrű szövésű fonata. Ebben a minőségben ők nem celebritások. Ha ügyesek vagyunk, ellophatjuk tőlük a receptet. Egy-egy elejtett tagmondatot és egy-egy rezdülést továbbgondolva fordíthatunk pár fokot a képzeletbeli iránytűnkön.