Mégsem menesztették a vezetőket a Zeneakadémián

A megújult Zeneakadémia
Vágólapra másolva!
Dr. Kupper András, a Zeneakadémia nemrég kijelölt kancellárja cáfolja, hogy vezetőket menesztett volna az intézmény éléről. Mint mondja: konkrét döntésekre csak azután kerülhet sor, miután egyeztetett az érintettekkel valamint a rektor asszonnyal is.
Vágólapra másolva!

„A sajtóban megjelent állításokkal szemben a Zeneakadémián a kancellár egyetlen vezető megbízását sem vonta vissza” – kezdi az Origóhoz eljuttatott közleményét Kupper. Az intézmény gazdasági felügyeletére kijelölt kancellárt a vezetésben zajló konfliktusok híre kapcsán kerestük meg kérdéseinkkel.

Reménytelennek látják az együttműködést

A Fidelio értesülése nyomán mi is megírtuk: Kupper a múlt héten állítólag visszavonta több vezető megbízatását, pár nappal azt követően, hogy a szenátus egy emberként leszavazta előterjesztéseit.

A kancellár először egyeztet, aztán dönt Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A lap információi szerint a szenátus több tagja is reménytelennek látja az együttműködést a kancellárral, és tartanak tőle, hogy a rossz döntések miatt működésképtelenné válik az intézmény. Azt is sérelmezik, hogy a kancellár bizonyos szakmai kérdésekben is magához ragadná a döntés jogát, mint például a tanári kinevezések vagy a szakmai díjak kérdése.

Csak az egyeztetések után dönt

A kancellár cáfolta ezeket a híreket. Állítása szerint mindössze annyi történt, hogy április 24-én személyesen egyeztetést kezdeményezett minden gazdálkodói és működtetési területen dolgozó vezetővel. „A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint a kancellárnak a megbízásától számítva 120 nap áll rendelkezésre a vezetői megbízások felülvizsgálatára” – írta az Origónak. Vezetői megbízásokkal kapcsolatos döntésre csak azt követően kerülhet sor, hogy az érintettekkel és a rektor asszonnyal is egyeztetett.

Kupper szerint az a sajtóhír is valótlan, amely az oktatókat érintő vélt kancellári szándékokról szól. Azt a törvény is rögzíti, hogy ilyen kérdésekbe nem szólhat bele. „Ez oktatói-kutatói terület, tehát a szakmai munka továbbra is a rektor hatásköre” – írta lapunknak.