Az Origo információi szerint április 27-én hétfőn, azonnali hatállyal megszüntették a Színház- és Filmművészeti Egyetem alig egy hónapja távozó gazdasági igazgatójának, Uhlmann Csillának közalkalmazotti jogviszonyát, és lényegében kitiltották az egyetem épületéből, ugyanis csak kancellári engedéllyel mehet be.

Az egyetem kancellárja, Vonderviszt Lajos egy e-mailban azzal magyarázta Uhlmann-nak a lépést, hogy minderre azért volt szükség, mert a volt gazdasági vezető folyamatosan negatív színben tűntette fel őt a fenntartó felé.

Uhlmann Csilla viszont azt mondja: annak hála állt lábra az egyetem, hogy sikerült keményen megfognia a kiadásokat. A felmentése pedig annak köszönhető, hogy kötelessége szerint értesítette a SZFE fenntartóját az Emberi Erőforrások Minisztériumát, és a felsőoktatási államtitkárt is, hogy azóta is szabálytalanságokat tapasztal a működésében.

Vonderviszt Lajos és M. Tóth GézaForrás: MTI/Kovács Tamás

Feljelentést is tettek

Az Origónak Uhlmann elmondta, amikor egy éve kinevezték, az egyetem alig tudta kifizetni a tanárokat, négy és fél hónappal volt elmaradva a könyvelése, a vizsgálatok komoly hiányosságokat is találtak, sőt két ügyben feljelentést is tettek hűtlen kezelés miatt - érzékeltetve, hogy mihez nem szeretett volna asszisztálni.

Ennél többet viszont nem szeretett volna lapunknak mondani, mert a felmentés miatt már megkeresett egy belvárosi ügyvédi irodát, és mert nem szeretne úgy feltűnni, mintha ő jelentkezett volna az Origónál. "Mivel tizenhat éve dolgozom hasonló munkakörökben, azért felháborít az eset" - tette hozzá.

Az egyetem vezetőségének módszereit az általunk megkérdezettek szerint jól jellemzi, hogy amikor Uhlmann Csilla megbizatása március 29-én lejárt, és azt mondta, hogy ezekkel a feltételekkel nem folytatja a munkát, a kancellár megfenyegette az egyik ott dolgozót: ha nem fogadja el a pozíciót, akkor azonnali hatállyal eltávolíttatja.

A levelezésben a címzettek között szerepelt többek között Palkovics László államtitkár és a rektor is, amiből rögtön kisebb botrány lett. "A szakszervet rögtön lépett is, hogy mozdítsák el a kancellárt, az államtitkár meg is ígérte, hogy kivizsgálják az ügyet, ehhez képest engem küldtek el" - erősítette meg az információnkat Uhlmann Csilla is.

Nem ez az első súrlódásForrás: MTI/Kovács Tamás

Nem nyugszanak a kedélyek

Nem ez az első az első súrlódás az SZFÉ-n a kancellári rendszer januári bevezetése óta, már a kinevezés körül is balhé volt. A kormány eredetileg ugyanis nem Vonderviszt Lajost, hanem Papp Csillát választotta a pozícióra, ám ez a döntés heves ellenállásba ütközött az egyetem részéről. M. Tóth Géza, rektor január 5-én nem írta alá Papp munkaviszonyát, ragaszkodva ahhoz, hogy a szenátus személyesen is meghallgassa a jelöltet a hivatalba lépése előtt.

Egyetemi körökben állítólag aggályok merültek fel személyével kapcsolatban, szakmai hiányosságai és politikai elkötelezettsége miatt. Egyes értesülések szerint attól is tartottak a vezetésen belül, hogy a kormány az új kancellár segítségével szeretné végigvinni a Kerényi Imre által beígért konzervatív fordulatot az SZFÉ-n. Papp végül visszalépett a jelöltségtől, az ellenséges hangulatra, valamint a jogszerűtlen és méltatlan eljárásra hivatkozva. Az emberi erőforrások minisztere ekkor javasolta Vonderviszt Lajost a kancellári tisztségre, akit a miniszterelnök szenátus is elfogadott. 

És nemcsak itt van balhé

A kancellári rendszer bevezetése nemcsak az SZFÉ-n okozott feszültséget mostanában. A Fidelio értesülése szerint a Zeneakadémián is komoly súrlódások vannak a szenátus és a kancellárnak kijelölt Kupper András között. A szenátus egyes tagjai reménytelennek látják az együttműködést, és aggódnak, hogy működésképtelenné válik az intézmény. A lap értesülése szerint az ellentét odáig fajult, hogy Kupper pénteken több vezető megbízatását visszavonta, azonban a kancellár ezt határozottan cáfolta az Origóhoz eljuttatott nyilatkozatában.

Az Origo megkereste a SZFE kancellárját, Vonderviszt Lajost is, aki azt mondta, hogy a kérdéseinkre egy hosszabb beszélgetés keretei között tudna válaszolni, úgyhogy egyeztessünk időpontot keddre.