Belebukott a belharcba a Zeneakadémia kancellárja

Kupper András
Budapest, 2014. október 13. Kupper András, a Szimfónia Alapítvány elnöke a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az alapítvány szegénységben élő gyerekek javára hirdetett országos hangszergyűjtő akciót bemutató sajtótájékoztatón 2014. október 13-án. Balra: Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kormány véget vetett a Zeneakadémia belharcának. Orbán Viktor ugyanis április 30-ával visszavonta Kupper Andrásnak, az egyetem kancellárjának a magasabb vezetői megbízatását. Az utóbbi időben nagy volt a zűrzavar az intézményben, a vezetés és a kancellár csatájából az utóbbi jött ki vesztesen.
Vágólapra másolva!

A januárban hivatalba lépett Kupper Andrást kancellári próbaideje utolsó napján menesztette a kormány. "A döntés indoka, hogy a rektor és a kancellár együttműködésének hatékonysága nem alakult az elvárásoknak megfelelően és az így kialakult konfliktusos helyzet, illetve annak következményei terhelték az intézmény működését" - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett összegzésben.

Nagy volt a feszültség

A Zeneakadémián sokan reménykedtek ebben a lépésben. Már jó ideje tapintható volt a feszültség Kupper András és az egyetem vezetése között. Ez a múlt hét folyamán vált nyilvánvalóvá, amikor annyira elmérgesedett a viszony, hogy napokig tartó nyilatkozatháborúvá fajult az ellentét.

A próbaidő utolsó napján állították föl Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Fidelio április 26-án robbantotta a hírt, hogy a kancellár azonnali hatállyal visszavonta tucatnyi vezető megbízását, miután a szenátus egy emberként leszavazta az előterjesztéseit. Állítólag a szenátusból többen sérelmezték, hogy Kupper olyan szakmai-művészeti kérdésekben is magához vonná a döntés jogát, mint a tanári kinevezések vagy a szakmai díjak ügye.

Cáfolták a cáfolatot

Az események innentől felgyorsultak. Kupper először visszautasította a vádakat, majd a tanszékvezetők és a hallgatók közös nyilatkozatban cáfolták a kancellár cáfolatát. Szerintük a kaotikus helyzetért egyértelműen Kupper a felelős, aki nem tartotta be a törvényileg előírt egyeztetési kötelezettségét a Szervezeti- és Működési Szabályzat (SzMSz) előkészítése során: "megfelelő előzetes egyeztetés nélkül terjesztette be a szabályzat első tervezetét, amely ráadásul súlyosan csorbítani kívánta a rektor és a szakmai vezetés jogköreit" – olvasható a közleményben.

Csorbítani kívánta a rektor és a szakmai vezetés jogköreit Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Információink szerint a felsőoktatási államtitkárság már hetek óta egyeztetett a felekkel az ügy megoldása érdekében, még egy tanácskozási jogú megbízottat is delegáltak az SzMSz-módosítást előkészítő bizottságba. Számítottak ugyan rá, hogy a kancellárok próbaideje alatt lesznek súrlódások, de szerintük senkinek sem áll érdekében, hogy efféle konfliktusok bénítsák az egyetemek működését.

A színművészetin is áll a bál

Nem csak a Zeneakadémián kísérik botrányok a januárban bevezetett kancellári rendszert. Hétfőn azonnali hatállyal megszüntették a Színház- és Filmművészeti egyetem egykori gazdasági igazgatójának, Uhlamann Csillának a közalkalmazotti viszonyát, és lényegében kitiltották az épületből, ugyanis csak kancellári engedéllyel mehetne be.

Az egyetem kancellárja, Vonderviszt Lajos e-mailben értesítette Uhlmannt, és azzal indokolta a döntését, hogy a volt gazdasági vezető folyamatosan negatív színben tüntette őt fel a fenntartó előtt. Uhlmann megbízatása egyébként március 29-én lejárt, és nem is kívánta volna folytatni az egyetemen a munkát.

Vonderviszt Lajos Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kiszámláztatta a szállás költségeit

Az egyetem ügyeit jól ismerő forrásunk azt mondta, hogy Uhlmann azért hagyta ott a gazdasági pozíciót, mert nem akart bizonyos papírokat aláírni.

Uhlmann az Origónak azt mondta, szerinte annak köszönhető az eltávolítása, hogy kötelessége szerint értesítette az egyetem fenntartóját, az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a felsőoktatási államtitkárt, amikor szabálytalanságokat tapasztalt az intézmény működésében.

Kirúgással fenyegetett

Botrányt kavart Vonderviszt egy másik lépése is. Miután Uhlmann nem kívánta folytatni a munkát, a kancellár egy levelezés tanúsága szerint megfenyegette az egyik dolgozóját, hogy ha nem fogadja el a pozíciót, akkor azonnali hatállyal eltávolíttatja. Abban a levelezésben szerepelt Palkovics László államtitkár is, aki megígérte, hogy kivizsgálják az ügyet.

Az Origo megkereste Vonderviszt Lajost, aki mindössze annyit válaszolt, hogy az egyetem mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el Uhlmann Csilla rendkívüli felmentésével kapcsolatban. "Amennyiben ezt a volt közalkalmazott vitatja, lehetősége van ezzel kapcsolatban jogorvoslatra, erre pedig a független magyar bíróság hivatott" - tette hozzá.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete Forrás: MTI/Kovács Tamás

Uhlmann Csilla valóban felvette a kapcsolatot egy ügyvédi irodával, csakhogy az Origo egyetlen kérdése se vonatkozott erre. Ugyanakkor szerettük volna megtudni, hogy miért kellett azonnali hatállyal megszüntetni Uhlmann közalkalmazotti jogviszonyát, hogy mire gondolhatott a volt gazdasági vezető, amikor szabálytalanságokat emlegetett, illetve hogy vizsgál-e most a fenntartó minisztérium vagy az államtitkár bármilyen ügyet az egyetemmel kapcsolatban.

Miután Vonderviszt Lajos minden kérdésünket igyekezett megkerülni, megkerestük Palkovics László, oktatásügyi államtitkárt is, hogy tudomása szerint folyik-e jelenleg bármilyen vizsgálat a SZFE-vel szemben gazdasági szabálytalanságokkal kapcsolatban, illetve azzal kapcsolatban, hogy Vonderviszt Lajos információink szerint kirúgással fenyegette meg az egyik alkalmazottját, amit egyébként ő maga is olvashatott.

"A fenntartóhoz érkezett jelzések tekintetében munkáltatói és fenntartói jogkörben eljárva jelenleg folyamatban van a vizsgálat" - küldte meg a tömör választ Palkovics László sajtóreferense.