Vágólapra másolva!
Évek óta sikertelenül próbálnak kollektív szerződést kötni a Szegedi Nemzeti Színházzal az intézmény műszaki dolgozói. Béremelést nem kaptak, viszont havonta három vasárnapot kell ingyen dolgozniuk.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Nemzeti Színház műszaki személyzete sokszor heteken keresztül szabadnap nélkül végzi a munkáját, fizetésük - a pótlékok megvonása miatt - csökkent, munkakörülményeik kritikán aluliak - állítja Pusztai Katalin öltöztető. A színházi dolgozók érdekvédője a delmagyar.hu-n keresztül fordult a nyilvánossághoz, mert úgy látják: az intézmény vezetőjénél nem találnak meghallgatásra.

Szinte éheznek

"Heteken át nincs egyetlen szabadnapunk sem. A főigazgató úr azt mondja: nincs rá forrása, hogy pótlékokat fizessen. Többen is havonta nyolcvanezer forintot kapunk, szinte éhezünk. Az öltöztetőknek nem biztosítanak olyan előkészítő helyiséget, ahol normális fényviszonyok között tudnánk vasalni, varrni. A folyosó homályos végében, a rossz neonfény alatt vasalunk. Ezért is kaphattam makuladegenerációt, és romlott el a szemem" – panaszolta Katalin.

Szegedi Nemzeti Színház Forrás: wikipedia/Somorjai Ferenc

Szűkülő források

Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója azt mondta a lapnak: forrásaik évről évre 10-20 milliós nagyságrendben szűkülnek, miközben a költségek emelkednek, a fenntartó viszont nem tud a garantált minimumok feletti béreket finanszírozni.