Rekordáron kelt el Sisi selyemcipellője

Vágólapra másolva!
A korábban becsülthöz képest csaknem kilencszeres áron, 75 ezer euróért, hozzávetőlegesen 22,7 millió forintért kelt el Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, Sisi selyemcipellője a bécsi Dorotheumban tartott árverésen csütörtök este. A történelmi relikviát a Hofburgban található Sisi Múzeum szerezte meg.
Vágólapra másolva!

A licitálók telefonon és a helyszínen is heves harcot folytattak a lábbeliért, az ár ennek köszönhetően emelkedett nem várt magasságokba: a császárné által csupán egyszer viselt magas szárú cipellő értékét korábban 8-14 ezer euró közöttire taksálták. Szintén 75 ezer euróért szerezte meg egy telefonáló a császárné utazáshoz használt személyes író- és varrókészletét, amelyet Erzsébet 11 éves korában kapott.

Halotti bizonyítvány, éjjeliedény

Sisi halotti bizonyítványa 15 ezer euróért (4,5 millió forint), gravírozott úti éjjeli edénye pedig 4920 euróért (másfél millió forint) kelt el. Szintén heves licitálás folyt a fehérarany, címeres császári étkészletért, amelyet végül 106 250 euróért (32,2 millió forint) szerezte meg új tulajdonosa.

Egy levesestálat, amely egy I. Napóleon megrendelésére készült készletből származik, 87 500 euróért (26,5 millió forint) árvereztek el. A francia császár fiának, II. Napóleonnak, Róma királyának születése alkalmából készíttette a sévres-i porcelánmanufaktúrával. Szintén ekkora összeget ajánlott egy licitáló I. Ferenc József osztrák császár, magyar király portréjáért, amelyet Ferdinand Georg Waldmüller festett.