Bemutatjuk az igazi Mr. Darcyt

Colin Andrew Firth Oscar-díjas angol színész
Colin Andrew Firth Oscar-díjas angol színész
Vágólapra másolva!
Létezett-e igazából Mr. Darcy? Erre a kérdésre válaszol határozott igennel Susan Law brit történész hamarosan megjelenő könyvében, amelyből kiderül, hogy valójában ki ihlette Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényének hősét.
Vágólapra másolva!

Susan Law szerint a jóképű és gazdag brit arisztokrata regényhőst Morley első grófjáról, John Parkerről mintázta Jane Austen. Parker az írónő egy barátnőjét, Francest vette el, és a korabeli leírás szerint szenvedélyes férfiként ismerték.

Legmeggyőzőbben Colin Firth alakította Mr. Darcy szerepét a Büszkeség és balítélet '95-ös BBC-adaptációjában.

Képernyőn Colin Firth volt a legjobb Mr. Darcy Forrás: AFP/Andrew Cowie

A történész azt állítja, meggyőző érveket tud felsorakoztatni Mr. Darcy valódi személyazonossága mellett, azt ugyanakkor elismeri, hogy szász százalékig azért nem biztos az igazában.

Mint emlékeztetett: Austen sohasem állította, hogy Darcyt a grófról mintázta, de meglehet, hogy ennek a barátnőjéhez való lojalitása lehetett az oka.

Megalapozott érvek

"Tudjuk, milyen közel állt egymáshoz Jane Austen és Frances. Sohasem áll elő azzal, hogy ’a férjed, Mr. Darcy’, tehát nem lehetünk teljesen bizonyosak ebben" - fogalmazott Law, hozzáfűzve, hogy ennek ellenére a hosszú és aprólékos kutatás nyomán neki nem maradtak kétségei.

Jane Austen Forrás: Northfoto

Felfedezéséről egy könyvben ad számot a kutató, aki a The Daily Telegraph szerint már öt évet töltött levelek, naplók és korabeli újságok tanulmányozásával, hogy a hőst ihlető személyt megtalálja.

A bizonyítékok közül a legfontosabb, hogy Austen egy ideig a grófnál vendégeskedett a plymuthi Saltram House-ban, amikor a 19. század fordulóján a Büszkeség és balítélet című regényét írta. Amikor a mű megjelent, sokan azt gondolták,a regényt Austen barátnője, a gróf második felesége, Frances írta, mivel a könyvet a szerző megnevezése nélkül adták ki először 1813-ban.

Néhány filmkocka a híres sorozatból Forrás: UIP Dunafilm

Az 52 esztendős Law szerint Mr. Darcy és a gróf között szembeötlő a hasonlóság. Austen úgy írta le a hőst, mint aki mindenki figyelmét megragadja, amint egy szobába belép: magas, jóképű és nemes arcélű.

Szex, botrány és titkos élet a vidéki kúriában

Az elméletet az is alátámaszthatja, hogy Austen Mansfield Park című regényének házasságtöréssel foglalkozó szálához sokak szerint éppen a gróf első házassága körüli botránya szolgált mintául.

A gróf beperelte első feleségét házasságtörésért, mert megszökött a család egyik barátjával, de közben az is kiderült, a nő azt követően tette ezt, hogy megtudta, férjének három törvénytelen gyermeke született férjnél lévő szeretőjétől - mesélte Law.

A történész megfejtése valószínűleg heves vitákat kelt majd az Austen-rajongók körében,

akiknek népes táborában eddig is számos elképzelés keringett Mr. Darcy kiléte felől.

A gyakran emlegetett további jelöltek között szerepel Thomas Lefroy, Austen egykori szerelme és Samuel Blackall teológiahallgató, akivel egy szünidőben találkozott az írónő.

Sok szakértő kételkedik abban, hogy Mr. Darcy irodalmi alakját szükségképpen egy valódi személy ihlette volna, ezt inkább Austen teremtő képzeletének tulajdonítják.

Susan Law Through the Keyhole: Sex, Scandal and the Secret Life of the Country House (Kulcslyukon át: szex, botrány és titkos élet a vidéki kúriában) című könyve Nagy-Britanniában júliusban jelenik meg a The History Press kiadásban.