Meghalt a blues legenda, B.B. King

2015.05.15. 08:47

A zenész ügyvédje közölte az AP hírügynökséggel, hogy Kinget álmában érte a halál a Las Vegas-i otthonában, május 14-én, csütörtök este, helyi idő szerint 9 óra 40 perckor.

King is szegény családban született, mint a blues nagyjai közül sokan, de nagyon fiatal kora óta zenész akart lenne. 18 évesen még traktorvezetőként dolgozott, bár mellette már templomokban lépett fel és zenekarban is játszott.

Az 1940-es években kezdett zenélni, 1960-tól jelentek meg lemezei. Olyan sláger fűződnek a nevéhez, mint a Lucille, a Sweet Black Angel vagy a Rock Me Baby.

1987-ben választották be a blues és a rock halhatatlanjai közé is, a Rolling Stone magazin szerint pedig minden idők harmadik legjobb gitárosa volt Jimi Hendrix és Duane Allman mögött - emlékeztetett a BBC.

Egy legenda születése

King életének egyik meghatározó története volt, amikor 1949 telén Arkansasban kigyulladt a koncertterem, ahol játszott. A helyet kerozinos hordókkal fűtötték. A fellépés alatt két férfi összeverekedett, mire feldőlt az egyik hordó, és lángra kapott az egész terem.

Természetesen mindenki kirohant a tűz elől, Kingnek viszont pillanatokkal később eszébe jutott, hogy az épületben felejtette a gitárját, úgyhogy a lángok között berontott érte.

Mint kiderült, a férfiak egy Lucille nevű nő miatt csaptak össze. King aztán róla nevezte el az első gitárját, hogy erről mindig eszébe jusson, soha ne kockáztassa még egyszer az életét, különösen egy nőért ne.

A balesetben egyébként ketten meg is haltak.

Betegség és elismerések

Kinget közelmúltban cukorbetegsége miatt kórházban kezelték. Egészen a legutóbbi időkig még évi száz koncertet adott. Összesen 15 Grammy-díjat kapott. 89 éves volt.