Megfejtettük Paulo Coelho titkát

paulo coelho
Brazilian writer Paulo Coelho poses during the photocall of "the experimental witch" on October 20, 2009 at the Rome Film Festival. AFP PHOTO / TIZIANA FABI
Vágólapra másolva!
Sokan utálják, még többen rajonganak érte, de azt senki sem tagadja, hogy Coelho korunk legolvasottabb írója. A 67 éves brazil mester valamire nyilvánvalóan ráérzett - legyen az a valami spirituális igazság vagy hatékony marketingstratégia. Két kritikussal igyekeztünk megfejteni a brazil írópápa legféltettebb titkait.
Vágólapra másolva!

Az alkimista című regényét 80 nyelvre fordították le, eddigi közel harminc könyvéből világszerte 190 millió példányt adtak el, Coelho életbölcsességei ásványvizes palackokról hirdetik a boldog élet titkát, Facebookon 25 millióan, Twitteren 10 millióan követik. A New York Times-ban írták róla: „Könyvei döntő hatással voltak emberek millióinak életére.” Egy-egy sorát – „a szeretet egyszerűen csak van” – közel százezren like-olják.

Van egy történetem az igaz szerelemről

Az ezoterikus (és erotikus) ponyva megújítójáról a magyar fiatal írókat tömörítő szervezet, a József Attila Kör szervezett beszélgetést a PopJak sorozatuk állomásaként. A második éve futó rendezvénysorozat fontos hiányt tölt be: a mostani populáris irodalom trendjeit beszélik ki, fanyalgás és minősítgetés nélkül, közérthetően.

Abban rejlik a vonzereje, mint bármelyik vallásnak Forrás: AFP/Tiziana Fabi

– mondja Sepsi László, a PopJak állandó házigazdája. Szerinte Coelho könyvei olyanok, mint a példabeszédek.

„Felveti az élet úgynevezett nagy kérdéseit és állít róluk valamit, amit ugyanazzal a retorikával ad elő, mint egy vallási vezető. Abban rejlik Coelho vonzereje, mint bármelyik vallásnak. Problémákat vet fel, amikben érintett vagyok és válaszokat kínál, ráadásul történetek formájában, amitől rögtön úgy érzem, megértettem ezeket a válaszokat. Olykor magát is belekomponálja a sztoriba, ahogy egy jó előadótól elvárjuk."

"Az olvasó nagyon hamar olyan pozícióban találja magát, mintha egy karizmatikus szektavezért hallgatna.”

Mint egy harmadikos olvasókönyv

Fontos, hogy Coelho ezt pofonegyszerű stílusban írja meg, „másfél sornál hosszabb mondatokat nem is igazán találni nála” – mondja Sepsi. „Ez maximalizálja az olvasóközönséget, hiszen nem zár ki senkit, nem kell birkóznod vele, mert nagyjából olyan egyszerű, mint egy harmadikos olvasókönyv.”

Elhiteti az olvasóval, hogy keveset vár el, és sokat ad cserébe Forrás: Sepsi László Facebook-oldala

A Coelhót körüllengő pátosz előidézésében sokat segít, hogy a kiadók egy presztízskiadvány köntösébe bújtatják szövegeit: „Keménykötés, védőborító, letisztult dizájn lehetőleg magasművészeti referenciával, például egy festményrészlettel. Ránézésre megvan az illúzió, hogy fajsúlyos dolgot kapok. Ezt aztán a szövegek utalásai is megerősítik: sokat idéz a Bibliából, más vallások szent szövegeiből, vagy az úgynevezett szépirodalomból."

– mondja Sepsi.

Mindennapi pesszimizmusbonbonok

Egyszerű stílusa és fennkölt bölcsességei miatt Coelho könnyen parodizálható. Sepsi szerint, ha olvasás közben kilépsz abból a szerepből, amit Coelho rád osztott, akkor összeomlik az egész, ha nem fogadod el, hogy ő itt a mester és te a tanítvány, akkor nagyon könnyű röhögni rajta. A Coelho-paródiák között is érdekes jelenség Urbán Bálint Anti-Coelho nevű blogja, ahol „mindennapi pesszimizmusbonbonokat”, avagy „a világ éjszakájának nyomasztó közhelyeit” olvashatjuk. Coelhói tömörségű bölcsességeket, amik úgy hirdetik a boldogtalanságot és kilátástalanságot, mint ahogy a brazil mester a szeretet erejét.

Például:

  • „Iszonyú minden angyal” – Rainer Maria Rilke
  • „Az élet ingaként leng a fájdalom és az unalom között.” – Arthur Schopenhauer
  • “Te győzz le engem éjszaka!” - Pilinszky János
  • “A filozófia arra szolgál, hogy elszomorítson. Az a filozófia, mely senkit sem szomorít el, mely nem áll szemben senkivel, nem filozófia.” – Deleuze
Emlékezzetek arra, hogy minden mosoly csak vicsorgás Forrás: AFP/Miguel Riopa

Ki fog szeretni, ha a könnyek simára koptatják arcom?

Az Anti-Coelho blog aztán odáig merészkedett, hogy egy online irodalmi folyóiratban publikálta a sötétség angyalának kiáltványát és monológját, amikben a coelhoi kváziprédikálást a Coelho-hívők ellen fordított, de kizárólag az irónia és paródia jegyében. Ilyen mondatok vannak bennük:

"Ti, akik napfényből éltek és azt gondoljátok, hogy az arc mögött nincs más, csak mosoly. Ti, akik hisztek abban, hogy nem minden pusztulásra ítéltetett, hanem az ember saját sorsának kedélyes kovácsa. (…) Fogadjátok el a borzalmat, tegyétek magatokévá a pusztulást és az egyedüllétet. Emlékezzetek arra, hogy minden mosoly csak vicsorgás és minden nevetés üvöltés. Ne feledjétek: gyógyíthatatlan magány az ember egyetlen otthona. (…)

Egyszerű stílusa miatt könnyen parodizálható Forrás: puszika.hu

Egyedül vagyok és így kiáltok: Ki fog szeretni, ha végleg legyőz az éjszaka és maga alá temet a legsűrűbb sötét? (…)

Ki fog szeretni, ha a könnyek simára koptatják arcom?

Urbán Bálintnak egyébként semmi baja Coelhóval. „Nem utálom! Épp ellenkezőleg! Az Anti-Coelho nem Coelho tagadása vagy Coelho gyűlölete! Inkább megerősítése annak az aforizmatikus gondolkodásnak és szövegmodellnek, amit a brazil mágus képvisel. Az Anti-Coelho inkább azt mutatja fel, hogy még a Nietzsche-i utolsó embernek is van mosolya. Az, hogy ez a mosoly távolról vicsorgó szájnak tűnik vagy ezoterikus eufóriának már más kérdés.”

Egész életemben emlékezni fogok rád

Zavarba hozott a könyv Forrás: Origo

Urbán Bálint az ELTE BTK portugál szakának doktorandusza, de a brazil könyveivel tulajdonképpen véletlenül találkozott. „Másodikos egyetemista voltam és nagyon tetszett egy lány, akivel elszánt fiatal bölcsészhallgatókként sok könyvet cserélgettünk. Tudta, hogy portugál szakos vagyok, ezért adta kölcsön Az alkimistát, nem térítési szándékkal, inkább csak kulturális kuriózumképpen. Eléggé zavarba hozott a könyv, úgy éreztem magam, mint a főhős, Santiago a sivatagban, mintha valamilyen mély és idegen anyagban próbálnék előrehaladni.”

Aztán mégis Urbánnál maradt a lány könyve. A szituációt Urbán egy Coelho-idézettel érzékelteti: „Egész életemben emlékezni fogok rád, és te is emlékezni fogsz rám. Akárcsak az alkonyatra, az ablakot verő esőre és mindarra, ami a miénk marad, mert soha nem birtokolhatjuk.” Szóval a könyv és egy hét depresszió megszülte az Anti-Coelhót.

A PopJak Coelhoról szóló beszélgetése május 19-én, kedden 7 órától lesz az RS9 Színházban.