Mégis bemutatják az iszlámellenességgel vádolt író művét

Michel Houellebecq
(FILES) A picture taken on November 5, 2014 shows French writer Michel Houellebecq posing during his photo exhibition "Before Landing" at the Pavillon Carre de Baudouin in Paris. France 2022: An Islamic government in power, veiled women and the Sorbonne renamed Paris-Sorbonne Islamic University. The new book out by French "enfant terrible" author Michel Houellebecq has sparked uproar even before its publication. "Soumission" ("Submission"), the sixth novel by Houellebecq -- one of France's best-known and most widely translated authors -- deals with subject matter especially likely to stir debate in a France undergoing political and economic turmoil. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
A rendőrség figyelmeztetésének ellenére bemutatják Michel Houellebecq Elemi részecskék című regényének színpadi változatát egy nyári kulturális fesztiválon Horvátországban.
Vágólapra másolva!

A fesztivál szervezőit korábban a horvát hatóságok arra figyelmeztették, hogy az új, Behódolás című regénye miatt iszlámellenességgel vádolt író darabjának bemutatása nagy biztonsági kockázattal jár.

A dubrovniki nyári fesztivál szervezői ezért akkor úgy döntöttek, nem lesz Houellebecq-darab a fesztiválon.

A fesztivál szóvivője akkor azt mondta:

A döntés oka szerinte az író legutóbbi botrányregénye által gerjesztett viták az iszlámról és Európa jövőjéről, a Charlie Hebdo-támadás és Bosznia-Hercegovina közelsége.

Michel Houellebecq Behódolás című könyve nemrég jelent meg magyarul a Magvető kiadónál Forrás: AFP/Miguel Medina

Meggondolták magukat

Azonban a szervezőek az értelmiségiek tiltakozása után feltehetően jobban átgondolták a kockázat és a várható nagy érdeklődés arányát, és felülírták korábbi döntésüket. Júliusban mégis bemutatják a darabot, az esemény nyugalmát a rendőrség biztosítja majd, írja a Guardian.

A darab bemutatása azért is indokolt döntés, mert az alapjául szolgáló, magyarul is megjelent könyvnek,

az Elemi récseszkéknek semmi köze az iszlámhoz.

A Behódolás borítója Forrás: Magvető

Ahogy azt korábban megírtuk, a Behódolás már megjelenése előtt nagy botrányt kavart, ami nem csoda, hiszen a nyugat-európai társadalmak legmélyebb félelmeit piszkálta meg.

Michel Houellebecq muszlim hatalomátvételt vizionál a regényben, amelynek cselekménye a zavaróan közeli 2022-ben játszódik. A felhajtást csak tovább fokozta a tragikus egybeesés, hogy a könyv a Charlie Hebdo-mészárlás napján jelent meg.