A Berlini Művészeti Akadémia több mint háromszáz éves történetében először nőt választottak a tekintélyes nemzetközi művészeti szervezet elnöki tisztségére.

Az akadémia 1696-ban kezdődött történetének első női elnöke az argentin származású Jeanine Meerapfel filmrendező, producer és forgatókönyvíró, akit a szervezet hét végi közgyűlésén választottak meg a kilenc évi elnöki munka után leköszönt Klaus Staeck német plakatáművész utódjának.

Jeanine Meerapfel megválasztását kultúrpolitikai mérföldkőnek tartjákForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

Nem csak művészet

Jeanine Meerapfel a megválasztása után adott első nyilatkozatában kiemelte, hogy az akadémia továbbra is elkötelezett résztvevője lesz a társadalompolitikai vitáknak.

Nemcsak művészetet csinálunk és mutatunk be, hanem felkarolunk társadalmi kérdéseket,

amelyeket mások nem emelnek be a diskurzusba" - mondta a Berlini Művészeti Akadémia (AdK) első női elnöke.

Mérföldkő a német kultúrpolitikában

Monika Grütters német kulturális államminiszter üdvözölte a közgyűlés vezetőválasztási döntéseit. Úgy vélte, mérföldkő a német kultúrpolitikában, hogy nők töltik be az akadémia legfőbb tisztségeit.

"Örülök, hogy éppen ezeknek a meghatározó pozícióknak a révén nőiesebb lesz a német kultúra"

- mondta az államminiszter hírportálok beszámolói szerint.

A kormánynak is ad tanácsokat

Az AdK közhasznú szervezet, feladata a művészetek támogatása, a művészet ügyének társadalmi képviselete és a kulturális örökség ápolása.

Kertész Imre hagyatékát is ők gondozzákForrás: MTI/Beliczay László

Az akadémia kiállítások és nemzetközi kitekintésű társadalompolitikai fórumok, viták szervezése mellett tanácsokkal szolgál a kormánynak és kezeli számos kiemelkedő alkotó hagyatékát, köztük kortárs művészekét is,

mint például Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar író.

Magyar elnöke is volt már

Az akadémiának a kínai Aj Vej-vejtől a francia Claude Lanzmannig több mint 400 tagja van. Kertész Imre mellett a magyar tagok között van még például Kurtág György, Esterházy Péter és Nádas Péter. Az AdK elnöke hat évig (1997-2003) Konrád György író volt.