Ezeket az előadásokat nézzük a POSZT-on

poszt, broadway felett az ég
Vágólapra másolva!
Ma kezdődik a XV. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). A hangsúly rendszerint a versenyen van – idén tizennégy előadást válogattak be, de négy produkció visszalépett a versenyzéstől –, pedig az Országos Fesztiválmelletti Fesztivál, azaz az OFF-program is több száz lehetőséget kínál. Ezek közül válogattunk.
Vágólapra másolva!

Június 4-én megnyílik a legtöbb, a POSZT-ot kísérő kiállítás. Másodszor rendezik meg a kiPOSZTolva című tárlatot, amely az elmúlt évad színházi plakátjai közül válogat. Tavaly minden lelkesedésünk ellenére azt írtuk az első kiállításról:

- ha a tervezők, vagy még inkább a nekik feladatot adó színházi munkatársak maguk is szembesülnének a kiábrándító tendenciákkal, és a következő években megpróbálnának kitörni belőlük”.

Broadway felett az ég Forrás: Origo

A lelkesedés ugyanakkor mit sem lankadt, hiszen ilyen reprezentatívan - idén hatvanhat társulat háromszázharminc plakátja lesz látható a Széchenyi téren, a POSZT szervezés ablakában és a honlapon - egész évben nincs máshol lehetőség áttekinteni, hogy mit is gondolnak a színházak az arculattervezésről és a marketingről.

Az elmúlt évad színházi plakátjai közül válogatnak Forrás: Kovács Bálint

Rendhagyóbb vállalkozás az Ezüstláz Ékszergaláriáé: tizennégy ékszertervező iparművész alkotásai lesznek láthatóak, amelyeket az idei POSZT valamelyik versenyelőadása ihletett - de vajon mit lehet elmondani egy színházi előadásról az ékszerek nyelvén? Ugyanezen a napon nyílik meg a Nádor Galériában a Magyar Képzőművészeti Egyetem alkalmazott látványtervező szakán 2015-ben diplomázó hallgatók kiállítása - milyen lenne a színház, ha a legújabb generáció felelne a látványért?

Június 5-én szintén a társművészetek felé érdemes kacsintgatni: a Színház téren 16 órakor két extravagáns zenei formáció, a Soharóza kórus és a Bélaműhely közös produkciója lesz látható. Vagyis a látható korántsem elég jó kifejezés:

a „nézők” maguk vezényelhetik a hatfős zenekart és a huszonöt fős kórust.

Ez önmagában is elég érdekes vállalkozás lenne, de mindkét formáció a kísérletezésről híres.

A Bélaműhely olyan eszközökkel zenél, mint a biciklidob, a gettomarimbula, a papírkutya, a biciklikormány-tilinkó vagy a slagszaxofon; a Bodó Viktor felkérésére létrejött Soharóza pedig finoman szólva is szabadon értelmezi az éneklés, vagy inkább a hangkeltés fogalmát.

A Bélaműhely olyan eszközökkel zenél, mint a biciklidob, a gettomarimbula, a papírkutya Forrás: Origo

Június 6-án a versenyprogramból ugyan kimaradt, mégis roppant fontos előadás lesz látható. A nemrég feloszlani kényszerült Szputnyik Hajózási Társaság (Bodó Viktor társulata) farvizén alakult meg a Mentőcsónak Egység, Fábián Gáborral és Pass Andreával, a társulat két tagjával. Az aktuális társadalmi problémákkal, színházi neveléssel foglalkozó csapat első saját előadása volt tavaly a 21 órakor a Művészetek és Irodalom Háza kistermében látható Szociopoly.

Az interaktív színházi játékban a résztvevők maguk is mélyszegénységben élőkké válnak, és színházi eszközökkel modellezik a „gazdálkodj, ahogy tudsz” jelszóval leírható életet. Mindenki maga hozhat döntéseket: akar-e feketén dolgozni, befizeti-e a villanyszámláját, fordul-e uzsoráshoz kölcsönért? Márpedig aki nem csak nézi a színházat, de átéli, amiről az szól, aligha tudja magát kivonni a hatás alól.

Interaktív színház a mélyszegénységről Forrás: Daniel Dömölky

Június 7-én a Művészetek és Irodalom Házában megnyílik az OFF-program egyik érdekes sorozata, a színházi háttérszakmákat bemutató „POSZT IT!” kiállítása, a Legendás jelmezek - a cím magáért beszél. Kezdetét veszi egy másik fontos programsorozat is: nem kis késéssel, de tavaly végre helyet kaptak a POSZT-on a színházi neveléssel foglalkozó csoportok is. Idén is minden nap kerekasztal-beszélgetéseken, workshopokon, felkészítő és levezető foglalkozásokon keresztül ismerheti meg a szakma és a közönség a színház talán legfontosabb területét, a színháznézővé nevelést.

Este az OFF-program két előadása közül kényszerül választani, akit hidegen hagy a versenyprogram. Hétkor a Bóbita Bábszínházban vendégeskedik a budapesti Centrál Színház azzal az előadással, amit

szerényen csak „a világ legszarabb musicaljeként” hirdetnek.

A Broadway felett az ég ehhez hűen parodizálja ki a műfaj kliséit, miközben - végig rendkívül szellemesen - még egy gyilkosságsorozat is megoldódik.

Nyolckor a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház vendégelőadása kezdődik a Janus Egyetemi Színpadon (JESZ): a fiatal szerző, Lénárd Róbert Tetkó című darabja az utóbbi évek egyik legerősebb drámája, előítéletekről, cigányokról, melegségről - mindenképpen érdemes még idejekorán megismerkedni a szerzővel.

A világ legszarabb musicaljeként hirdetik Forrás: Origo

Június 8-án nem csak beszélnek a színházi nevelésről: az OFF-programban szerepel több ifjúsági előadás is, ezek közül talán a legígéretesebb a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház produkciója, amely 12 órától látható a Szent Mór Iskolaközpontban. Janne Teller Semmi című regénye, amelyet előbb betiltottak, majd kötelező olvasmánnyá tettek, az utóbbi évek egyik legerősebb regénye a kamaszkorról.

Ebből készített Gimesi Dóra csodálatos drámaátiratot, amelyet először a Budapest Bábszínház mutatott be - lelkendező kritikánkból kiderül, miért is kihagyhatatlan ez a mű kamaszoknak és felnőtteknek egyaránt. Ugyanezt a darabot játsszák a zalaegerszegiek is - aki látta a budapesti verziót, annak azért, aki nem látta, annak azért kötelező program.

A gyerekszínház még este is megjelenik az OFF-programban: a legfinomabban szólva is felelőtlen politika által kivéreztetett Bárka Színház egyik utolsó produkciója, az Odüsszeusz szemeteslapáton látható 19:30-kor a Bóbita Bábszínházban. A három színész a kezük ügyébe kerülő mindenféle tárgyat - igen, akár szemeteslapátot is - megelevenítve kelti életre az Odüsszeia történetét.

Mindenféle, a kezük ügyébe akadó tárggyal elevenítik meg az Odüsszeia történetét Forrás: Dudás Szabolcs

Nyolc órakor a szomszédban, a Janus Egyetemi Színpadon a budapesti Színművészeti Egyetem negyedéves színészhallgatói mutatják be roppant erős Nincstelenek-feldolgozásukat. A tragikusan fiatalon elhunyt Borbély Szilárd utolsó regénye egy magyar falu hétköznapjait, egy család belső viszonyait mutatta be; Máté Gábor rendezése épp olyan megrázó, mint a regény.

Június 9-én 15 órakor a Palatinus Hotelben érdekes beszélgetésre kerül sor. A téma maga az egyre botrányosabb POSZT. Az eseményen elvileg ott lesz mindenki, aki számít, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a két színházi társaság képviselőitől kezdve a POSZT szervezőin, válogatóin keresztül Jordán Tamásig.

Hogy mellébeszélés lesz vagy vérre menő vita, csak a helyszínen derül ki.

Este bemutatkoznak a pesti Színművészeti Egyetem harmadéves bábhallgatói. 18 órától az Alszanak a halak? című, 10 éven felülieknek szóló monodráma, 21:45-től Örkény István Bolygómagyar című tizenötpercese, 22 órától pedig a talányos című Sárkány Lee lesz látható a Csontváry Múzeumban. A bábszínház rég nem csak kesztyűbáb és fekete paraván: ez a három előadás megmutatja, mit gondol a műfajról a következő generáció.

A június hatodikán futó Szociopolyban színházi eszközökkel modellezik a „gazdálkodj, ahogy tudsz” jelszóval leírható életet Forrás: Daniel Dömölky

Június 10-én már megint a gyerekszínházra érdemes figyelni. De mivel a Kutyafül, macskakő, egérút című bemutató az egész évad legjobb előadásai közé tartozik, ideértve minden formát és műfajt, a felnőttek aligha engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy kihagyják Kolozsi Angéla és Pálfi Kata hihetetlenül szellemes és lenyűgöző gyerekdarabját az első napról az óvodában, az iskolában vagy bárhol, ahol az ember fia magára van utalva.

Este nyolckor az E78 nevű helyen a Zsolnay Negyedben a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház vendégszerepel, az egykori krétakörös Nagy Zsolttal és Nagy Zsolttal a főszerepben. Nem tévedés: Hegymegi Máté úgy rendezte meg az Amphitryont, hogy ugyanaz a színész játssza a címszereplőt, és a felesége elcsábítása érdekében az ő bőrébe bújó Jupiter istent is.

Mit tehet meg a hatalom az emberrel úgy, hogy szavunk se lehessen? Mindent

- üzeni Molière után most Szálinger Balázs szövege is.

Június 11-én szintén az E78-ban vendégeskedik egy különleges, korábban csak néhányszor látható előadás, A Hold foglyai. Az Utas és Holdvilág című Szerb Antal-regényből készült darabot Sopsits Árpád rendezte, főszereplője pedig a Maladype társulatából éppen elszerződő Orosz Ákos, de többen megjelennek a Maladype háza tájáról.

Az Utas és Holdvilág című Szerb Antal-regényből készült a Hold foglyai Forrás: Kiss Zoltán

Nyolckor a Janus Egyetemi Színpadon a Hold helyett lehet a Napot is választani: a Teljes napfogyatkozás című mű filmről is ismerős lehet. A darab a francia szimbolizmus két neves romlásvirága, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine nem hétköznapi kapcsolatát mutatja be. Csiszár Imre a budapesti Gózon Gyula Kamaraszínházban rendezte meg Christopher Hampton és Gyulai Eszter drámáját.

Az utolsó „rendes” napon, június 12-én még egy harmadéves bábrendező mutatkozik be a Színművészetiről: Szenteczki Zita olyan remek színészekkel fest körképet Euripidész műveiről, mint Terhes Sándor, Nagy Zsolt vagy Nyakó Júlia. Az Iphigeneia A-tól Z-ig 18 órakor látható a Csontváry Múzeumban.

ifj. Vidnyánszky Attila rendezte meg Shakespeare Athéni Timonját, Hegedűs D. Gézával a főszerepben Forrás: Badinszky-Tolvaj Annus

Hétkor az E78-ban egy másik egyetemi produkció szerepel: ifj. Vidnyánszky Attila Shakespeare Athéni Timonját rendezte meg, ráadásul Hegedűs D. Gézával a főszerepben. Nyolckor pedig a szomszédos JESZ-ben lehet megnézni, hogy mi is ihlette az idei év nagy filmes meglepetését és sikerét, a Liza, a rókatündért: Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabjának az alapszituációja – a főhősnő mellől sorra elhaló szerető-jelöltek – megegyezik a filmével. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Művészeti Karának előadásában ráadásul két remek, de Magyarországon méltatlanul ismert színész, Gecse Ramóna és Galló Ernő játszik.