Csak a sírig tartó szerelem oldhat fel

bolygó hollandi kovalik
Vágólapra másolva!
Szinte mindegyik Wagner-opera megszólalt már a Müpában a világhírű karmester, Fischer Ádám keze alatt a Budapesti Wagner-napok keretében. A sort idén az 1843-as bemutatása óta nagy sikerrel játszott A bolygó hollandi zárja.
Vágólapra másolva!

A nemzetközileg elismert Budapesti Wagner-napokon, 2015. június 11- 24. között újabb operabemutatót láthat a nagyközönség. A Nibelung gyűrűje mellett új produkcióként műsorra tűzik A bolygó hollandit.

Ez lesz Kovalik Balázs első Wagner-rendezése a Müpában.

A mű az időtlen idők óta tengert járó hollandiról szól, akit az örök kárhozat alól csak egy asszony sírig tartó szerelme oldhat fel. A kísérteties történet magva a holland gyarmatbirodalom 17. századi kiépülése idején keletkezett tengerészlegendában gyökerezik, ami a késő húszas éveiben járó, hitelezői elől a tengerre menekülő Wagner számára egy kis híján végzetes kimenetelű hajóút közben vált személyes vízióvá.

A szerző a történetből Heinrich Heine regénytöredéke alapján írt romantikus nagyoperát.

A mű az időtlen idők óta tengert járó hollandiról szól Forrás: Művészetek Palotája

A címszerepet James Rutherford alakítja, aki 2013-ban Hans Sachsként mutatkozott be a Müpában A nürnbergi mesterdalnokok-ban, és aki fiatal kora ellenére a német romantikus opera keresett énekese. Kétszer állt színpadra a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, de szerződtette a Bécsi Állami Opera, a Hamburgi és a Kölni Opera, valamint a Glyndebourne-i Fesztivál is.

A norvég hajóst, Dalandot is igazi sztárénekes, Peter Rose brit basszus kelti életre, akit idehaza leginkább a Müpa Met-közvetítéseiből ismerhetünk.

Nem illúziószínház

A legnagyobb dirigensekkel és világ legjobb zenekaraival dolgozott együtt, valamint a legfontosabb operaszínpadok rendszeres vendége. Lányát a Bayreuthi Ünnepi Játékokon két éve debütált Elisabet Strid kelti életre.

Nem historizáló, kosztümös „illúziószínházat" kíván létrehozni Forrás: Nagy Attila

A művet Kovalik Balázs rendezésében láthatjuk. A bolygó hollandi című előadás a müncheni August Everding Bayerische Theaterakademie tanszékvezetőjének első Wagner-rendezése lesz. Kovalik Balázst Wagner fiatal kori művének személyessége ihlette meg.

Nem historizáló, kosztümös „illúziószínházat” kíván létrehozni,

hanem a világ egyik legjobb akusztikájával rendelkező Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem modern adottságait kiaknázó produkciót. Szcenírozásában az előadás sztárénekeseinek számottevő rutinjára is épít.

***

Nyerj jegyet a Müpába!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Ki alakítja A bolygó hollandi címszerepét a Müpában?

A válaszokat beküldők között jegyeket sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő Recirquel Újcirkusz Társulat: Cirkusz az Éjszakában (2015.06.18 19:00) programra.

A megfejtéseket 2015.06.09.-én 23:59 óráig várjuk a [email protected] e-mailcímen. A tárgyba ezt írd: Recirquel_Cirkusz_az_Éjszakában.

A megfejtés mellett a válaszlevélbe kérjük, tüntesd fel neved, telefonszámod és postacímed. A kisorsolt játékosokat a megadott elérhetőségeken a sorsolás napján (2015.06.10.) értesítjük.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.