Kiderült, ki vette meg a világ legdrágább szobrát

giacometti
A member of staff poses next to a sculpture by Swiss artist Alberto Giacometti entitled 'Tete de Diego au col roule' at Christie's auction house in central London, on September 12, 2013. Forming part of the 'A Dialogue Through Art: Works from The Jan Krugier Collection' sale in New York on 4-5 November 2013, the scuplture is expected to fetch between GBP 3.8m-5.7m (4.5m-6.8m euros/6m-9m USD) at auction. AFP PHOTO / CARL COURT
Vágólapra másolva!
A világ legdrágábban elkelt szobrát, Alberto Giacometti A mutató ember című alkotását Steven Cohen amerikai milliárdos befektető és műgyűjtő vette meg Christie's májusi aukcióján.
Vágólapra másolva!

A kilétét most felfedő licitáló nemrég 141,3 millió dollárt (39 milliárd forint) fizetett a szoborért, amelyet a svájci művész 1947-ben készített.

A sovány, kinyújtott karú férfit ábrázoló életnagyságú szobor Cohen növekvő Giacometti-gyűjteményét gyarapítja.

Tavaly novemberben az 58 éves milliárdos 101 millió dollár adott a művész A szekér című szobráért a Sotheby's árverésén - írta meg a The Daily Mail.

A vevő ugyan az anonimitást választotta, a New York Postnak több forrás is megerősítette, hogy Steven Cohen adta a rekordnagyságú összeget A mutató emberért.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Carl Court

Nyomoztak a cége ellen

Az amerikai milliárdost tartják a világ egyik legsikeresebb fedezetialap-menedzserének. Cége, az SAC Capital ellen nyomozás folyt 2012-ben, és bár számos alkalmazottját elítélték, Cohen ellen nem emeltek vádat. A céget a botrány miatt 2014-ben bezárták, azóta a befektető másikat alapított.

A vállalkozó az utóbbi időben óriási összegeket fektet műkincsekbe,

ma Amerika egyik legjelentősebb kollekciójának tulajdonosa, ennek értékét egymilliárd dollárnál is többre becsülik.

A Connecticut állambeli Greenwichben magánmúzeumot épít műkincseinek, melyek között Claude Monet, Edvard Munch, Jasper Johns, Jeff Moons, Francis Bacon, Andy Warhol és Damien Hirst alkotásai is megtalálhatók.

Picassóért adta a legtöbbet

A legnagyobb összeget mégsem a világ legdrágább szobráért adta ki a Cohen.

Picasso Az álom című festményéért 155 millió dollárt fizetett az előző tulajdonosnak,

Steve Wynn Las Vegas-i kaszinókirálynak 2012-ben.

A Forbes üzleti magazin szerint Cohen egy manhattani szabó fia, aki tőzsdei karrierjét 7000 dollárral kezdte, amelyet iskolai tandíjára kapott.