A társadalom nyomora is benne van az operában

bolygó hollandi kovalik
Vágólapra másolva!
A nemzetközileg elismert Budapesti Wagner-napok záróeseménye egy vadiúj produkció: A bolygó hollandi. Ez lesz Kovalik Balázs első Wagner-rendezése a Müpában. Kovalik olyan művészt szeretne ábrázolni, aki a saját művészetének a rabja.
Vágólapra másolva!

" Ahogyan a hollandi a saját szellemvilágának rabja, úgy ez a művész a saját maga által teremtett mítosz rabságában sínylődik. Szeretne kitörni onnan, de az nem olyan egyszerű, nem engedi az egoizmusa, így aztán visszamenekül ebbe a szellemvilágba" - fogalmazott a rendező.

Önmaga szobraként létezett

A müncheni August Everding Bayerische Theaterakademie tanszékvezetője úgy gondolja, magára Wagnerre is nagyon jellemző volt ez a művészi egoizmus és nárcizmus,

az "önmaga szobraként való létezés".

"Ez persze sok művészre jellemző. Remélem, rám kevésbé, bár azt tudom, hogy sokszor nekem is nehézséget okoz, hogy a művészi alkotás magányos, és valahol önző folyamat, amelyet a társadalom vagy a család adott esetben nehezen tud megérteni".

Kovalik Balázs: "Olyan utat választottam, amely színházszerűbb" Forrás: Nagy Attila

A bolygó hollandi sokkal cselekményesebb, mint Wagner későbbi, filozofikusabb operái, története jóval egyszerűbb, kevésbé áttételes, inkább egy romantikus történetről van szó, amelynek természetesen megvannak a szimbolikus vonatkozásai is.

"Ezért olyan utat választottam, amely színházszerűbb, cselekményszerűbb, játékszerűbb" - fejtette ki.

Kovalik Balázs utalt a darab társadalomkritikai olvasatára is.

amely egy hatalmi rendszer struktúrájába illeszkedik be. Azt szorgalmazza, hogy ki kell törni ebből a hamis társadalmi rétegzettségből".

Egyre nehezebb befogadni a Wagner-operákat

A kérdésre, miért várt eddig egy Wagner-opera megrendezésével, azt felelte, nagyon összetett szerzőről van szó, akihez nehéz utat találni, ha az ember "nemcsak a mesei szinten, nemcsak a sztorit kívánja megrendezni", hanem elmélyülten akar foglalkozni a művekkel. Azt is hozzátette, hogy Wagner ideológiailag és dramaturgiailag is problémás szerző, és műveinek nem ritkán 4-5 órás hossza is komoly kihívás elé állítja a mai közönséget.

Tudatosan kerülik az illúziókeltést Forrás: Művészetek Palotája

"Lehet szépíteni a dolgot, de tény, hogy a mai közönség egyre nehezebben fogadja be a Wagner-operákat. Igaz, hogy a Budapesti Wagner-napok a Müpában szerencsére jól működik, de mint fesztivál működik jól, ahol a termek 1-1 előadásra telnek meg egy énekesi sztárszereposztás mellett. A tendencia azonban mind Magyarországon, mind külföldön azt mutatja, ma

már nem lehet a Wagner-operákat olyan sűrűséggel teltházak előtt játszani, mint 30-40 évvel ezelőtt".

Kovalik Balázs kiemelte a díszlet jelentőségét is. A félig szcenírozott előadáson tudatosan kerülik az illúziókeltést, amely egy színházban jellemző. Horgas Péter díszlete inkább egy térinstalláció, amely be van helyezve a Müpába, Benedek Mari jelmezei pedig főként a mai viseletekből merítenek.

A bolygó hollandi premierje szombaton lesz a Müpában, az előadást további két alkalommal, június 22-én és 24-én láthatja a közönség. A tengert járó "hollandiról" szóló történet címszerepét James Rutherford alakítja, aki 2013-ban A nürnbergi mesterdalnokok Hans Sachsaként mutatkozott be a Müpában, és aki fiatal kora ellenére a német romantikus opera keresett énekese. A norvég hajóst, Dalandot is igazi sztárénekes, Peter Rose brit basszus kelti életre, akit a hazai közönség a Müpa Met-közvetítéseiből is ismerhet. Lányát a Bayreuthi Ünnepi Játékokon két éve debütált Elisabet Strid alakítja, Mary pedig Wiedemann Bernadett lesz. Az operát a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője, Fischer Ádám vezényli.

***

Nyerj jegyet a Müpába!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Melyik külföldi intézmény tanszékvezetője Kovalik Balázs?

A válaszokat beküldők között jegyeket sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő Recirquel Újcirkusz Társulat: A Meztelen Bohóc (2015.06.26 19:00) vagyRecirquel Újcirkusz Társulat: Párizs Éjjel (2015.06.28 19:00 vagy 2015.06.29 19:00)programra.

A megfejtéseket 2015.06.19-én 12:00 óráig várjuk a [email protected] e-mail címen. A tárgyba ezt írd: Recirquel_Újcirkusz_a_Müpában.

A megfejtés mellett a válaszlevélbe kérjük, tüntesd fel neved, telefonszámod, postacímed és választott programod. A kisorsolt játékosokat a megadott elérhetőségeken a sorsolás napján (2015.06.19.) értesítjük. A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.