Ingyen elérhető az összes Holmi

könyv
Vágólapra másolva!
A nagy presztízsű, magát a Nyugat örökösének tekintő irodalmi és kulturális lap 25 év után szűnt meg tavaly decemberben. Most az összes Holmiban megjelent cikk pár kattintással elérhető lett.
Vágólapra másolva!

A Holmi 1989-től jelent meg havonta. A lapot Réz Pál alapította, a kritika rovatot Radnóti Sándor, a vers rovatot Várady Szabolcs, a próza rovatot Závada Pál szerkesztette.

Olyat akartak, mint amilyen a Nyugat volt Forrás: Flickr

A szigorú szerkesztési elveket valló lapnak nagy szerepe volt a rendszerváltás utáni magyar irodalmi kánon kialakításában. Gyakran közöltek értékes dokumentum-anyagokat, hagyatékból előkerült írásokat.

A legendás szivarbarna címlap Forrás: Holmi

Megromlott a legendás főszerkesztő látása

A lap megszűnéséhez az vezetett, hogy Réz Pál megromlott látása miatt már nem tudta elolvasni a beérkezett kéziratokat. A legendás főszerkesztő helyére senki nem kívánt lépni. Úgy tudjuk, a Holmi szerkesztői megpróbáltak átadni a lapot egy fiatal szerkesztőgárdának, ám ez végül nem járt sikerrel, nyilván nem függetlenül a Holmi tekintélyétől.

Rögzítendő, hogy az utóbbi években átalakult magyar folyóirat-támogatási rendszer sem mindig kedvezett az irodalmi és kulturális presztizslapoknak. Ebből kifolyólag nagy elhivatottságot és lelkesedést igényel egy kulturális folyóirat havi megjelentetése.

A teljes archívum az Arcanum aloldalán, vagyis itt érhető el. Ettől függetlenül a Holmi tovább dolgozik saját, kereshető html-alapú archívumán.