Pár napja írtuk meg, hogy törvénytelen temetésre kerülhet sor a Fiumei úti sírkertben, amennyiben a Megamorv Petőfi Bizottság beváltja ígéretét, és tényleg elhantolja a Nemzeti Dal költőjének állítólagos csontjait. Cikkünk megjelenését követően a Főpolgármesteri Hivatal közleményben erősítette meg, hogy nem adtak engedélyt a beharangozott temetésre.

„A Petőfi Bizottság képviselői iratokat nyújtottak be a temetés lebonyolításának megrendelése céljából, de ezek véleményünk szerint formailag és tartalmilag nem voltak elégségesek,

ezért hiánypótlást kértünk tőlük”idéztük keddi cikkünkben a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. Origónak adott válaszát.

Részlet a pénteki rendezvény plakátjábólForrás: Origo

Nem pótolták a hiányt

A csütörtöki nyilatkozatból kiderül, hogy a hiányzó dokumentumokat azóta se pótolta a bizottság, ami nem meglepő, hiszen a mai napig vitatott, hogy kihez is tartozott a Szibériában 26 éve feltárt csontváz. Az 1989-es expedíciót finanszírozó Morvai Ferenc évtizedek óta állítja, hogy Petőfi Sándor maradványait találták meg a burjátföldi Barguzinban, a Magyar Tudományos Akadémia viszont több ízben cáfolta ezeket a feltételezéseket.

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szerdán visszautasította a temetés felvételét, és erről írásban is tájékoztatta a Petőfi Bizottságot.

Kibérelte a Sportarénát

Morvai lapunknak telefonon bizonygatta, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkeznek a temetéshez, és nagyszabású rendezvényt is szervezett a megemlékezés köré. Ehhez kibérelte a Papp László Sportarénát is, ahonnan a Petőfiről szóló rockopera és oratórium előadása után vonulnak át a Fiumei úti temetőbe.

28 sírt tártak föl BarguzinbanForrás: MTI/Karáth Imre

Remélik, hogy nem lesz balhé

„A temető ez időben nyitva lesz, tekintettel a hatályos jogszabályokra, melyek alapján senki nem zárható ki temető látogatás alól, amennyiben a kegyeleti jogokat, és a meghirdetett, rendeletben rögzített nyitva tartási időt betartja. Reméljük, hogy a Bizottság által felkért rendezők együttműködnek a hatóságokkal, a temető biztonsági őrségével és mindenben eleget tudnak tenni a temető kegyeleti méltóságának megőrzésében, és rendezvény békés lebonyolításában. Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.” – áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.    

Az Origo pénteken élőben tudósít a megemlékezésről.