Titkolózik a Magyar Művészeti Akadémia

fekete
A Magyar Művészeti Akadémia beszélgetéssel egybekötött sajtóreggelije - az eseményen köszöntőt mond Fekete György, az MMA elnöke.
Vágólapra másolva!
Kedden megírtuk, hogy az akadémia kutatóintézetének nincs kutatója, szerdára lett. Csakhogy az etika szabályai tiltják, hogy felfedjék kilétét.
Vágólapra másolva!

A magyar művészet kutatására kap évi százmillió forintot meghaladó állami pénzt a Fekete György vezette akadémián belül a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet. Kedden írtuk meg az intézetről: jelenleg egyetlen kutatója sincs, így egyelőre nem folyik semmilyen kutatás, a kutatóintézetnek nincs honlapja, és az MMA honlapján sincs szó róla.

Pont most vették fel az első kutatót

Úgy tűnik, cikkünk megjelenése után egy nappal az intézet felvette első kutatóját - derül ki a Magyar Nemzet pénteki számából. A lap cikkünk miatt kereste meg az MMA-t.

Fekete György, az MMA elnöke Fotó: Bielik István - Origo

Nem mondják el ki az

Az akadémia azonban nem volt hajlandó elárulni, ki a kutatóintézet első megbízott kutatója. Ezt azzal indokolták

"nem volna etikus" elárulni az illető kilétét.

A Művészetelméleti és Módszertani kutatóintézet megalapítását 2013-ban határozták el, még abban az évben megkapták a Hild-villát, ami majd a felújítás után az intézet székhelye lesz. A kutatóintézet idén 174,4 millióból gazdálkodhat, a májusban benyújtott költségvetési törvényjavaslat szerint jövőre ugyanennyit fordíthatnak majd az intézet működtetésére, és további 143,2 milliót a Hild-villára. Keddi cikkünkben arról is írtunk, mit lehet tudni az eddig felmerült kutatási témákról.