Szentgyörgyvölgyi László lett a Zeneakadémia új kancellárja. Kinevezése július 15-étől három évre szól. Szentgyörgyvölgyi eddig a Károly Róbert Főiskola kancellárja volt. 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere július elején, egy sajtóbeszélgetésen már bejelentette, hogy Szentgyörgyvölgyi Lászlót, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kancellárját javasolták a Zeneakadémia megürült kancellári posztjának betöltésére. A felterjesztés mostanáig a miniszterelnök aláírására várt.

A megújult ZeneakadémiaFotó: Pályi Zsófia - Origo

Balog Zoltán elmondta, Szentgyörgyvölgyi László megpályázta a Zeneakadémia kancellári pozícióját, és mivel Gyöngyösön jó munkát végez és sok felsőoktatási tapasztalattal rendelkezik, a tárca támogatja kinevezését.

Szentgyörgyvölgyi László, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kancellárja átveszi kinevezési okmányát Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől tavaly növemberbenForrás: MTI/Illyés Tibor

Kupper Andrást belebukott a belharcba

A pályázat kiírására azért volt szükség, mert Orbán Viktor miniszterelnök április 30-ával menesztette Kupper Andrást, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem december végén kinevezett kancellárját.

Kupper AndrásForrás: MTI/Kovács Tamás

A döntés indoka az volt, hogy a rektor és a kancellár együttműködésének hatékonysága nem alakult az elvárásoknak megfelelően, és az így kialakult konfliktusos helyzet, illetve annak következményei terhelték az intézmény működését - írta akkori közleményében az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkársága.

A feszültség fő forrása az volt, hogy Kupper szakmai-művészeti kérdésekben is magához vonta a döntés jogát. A helyzet elmérgesedéséről ebben a cikkben írtunk hosszabban.