Százmilliós kártérítést fizet Debrecen az eltűnt képekért

2015.07.24. 19:20

Százharmincnégymillió forint kártérítést fizet a debreceni önkormányzat a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központból eltűnt két nagy értékű festmény tulajdonosának, miközben azonnali hatállyal megszüntették a képtár igazgatójának munkaviszonyát.

Antal Péter tulajdonos tavaly április 24-én jelentette be, hogy a Modemből eltűnt két nagy értékű képe: Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című alkotása, valamint Nemes-Lampérth József Táj című tusrajza. 

A két kép része annak az Antal–Lusztig-gyűjtemény részét képező 400-500 közötti alkotásnak, amelyet 10 éves tartós letétbe adott át Debrecen önkormányzatának a tulajdonos. Az akkor 3,4 milliárd forint értéket képviselő műalkotások bemutatásával nyílhatott meg a Modem Debrecenben – emlékeztetett Antal Péter.

Az eltűnt két kiemelkedő alkotás akkori együttes értéke meghaladta a 100 millió forintot, de miután mind Csontváry Kosztka Tivadarnak, mind Nemes-Lampérth Józsefnek nagyon kicsi a hátrahagyott életműve, értékük már jelentősen növekedhetett – jelezte az eltűnéskor a tulajdonos.

Az ismeretlen tettes ellen lopás miatt folyó nyomozás mindeddig nem vezetett eredményre: sem a képek, sem az elkövetők nem kerültek még elő. 
Az önkormányzat is lefolytatott az ügyben több vizsgálatot, és megállapította, hogy a Modem igazgatója egyebek mellett "súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszegte" kötelezettségét, ezért Kukla Krisztiánt azonnali hatállyal elbocsátották.

A közgyűlés egyhangúan döntött a képek tulajdonosának kártalanításáról is: a több mint 134 millió forintot a költségvetés tartalékából fizetik ki Antal Péternek.