Egy sátánista szervezet kevéssel szombat éjfél előtt egy több mint két és fél méter magas Baphomet-bronzbálványt avatott fel Detroitban.

A tiltakozástól tartó szervezők az avatás helyszínét csak az utolsó pillanatban közölték azzal a több száz emberrel, aki jegyet váltott az eseményre. Az egytonnás, embertestű, szárnyas, kecskefejű szobrot egy, a Detroit folyó partján álló gyárépületben leplezték le.

Szelfiztek is a szoborral

Jex Blackmore, a Sátánista Templom elnevezésű szervezet detroiti csoportjának vezetője elmondta, hogy a szobrot Arkansas szövetségi államba kívánják átszállítani, ahol idén törvényt fogadtak el, amelynek értelmében az állam törvényhozásához tartozó területen emlékművet emelnek a tízparancsolatnak. Helyi idő szerint 23:30-kor gyűltek össze a hívők. "Éljen a sátán!"-felkiáltással tisztelegtek a leleplezett szobor előtt, majd siettek oda fotózkodni a műhöz.

"Éljen a sátán!"-felkiáltással üdvözöltékForrás:thesatanictempledetroit.com

A vallások egyenlőségére hivatkoznak

A bálványt - a vallások közötti egyenlőségre hivatkozva - eredetileg Oklahomában, az ottani Capitolium mellett 2012-ben felavatott tízparancsolat-szobor közelében akarták felállítani a sátánisták. Ez a tervük azonban meghiúsult, mert a helyi legfelsőbb bíróság nemrégiben úgy határozott, hogy Mózes kőtábláinak emlékműve a jelenlegi helyén sérti az állami alkotmány azon rendelkezését, amely megtiltja, hogy állami területet vallási célokra használjanak fel.

A konzervatív Oklahoma honatyái azzal fenyegetőztek, hogy felelősségre vonási eljárást kezdeményeznek a bírói testület tagjai ellen és kilátásba helyezték a helyi alaptörvény módosítását. Mary Fallin oklahomai republikánus kormányzó közölte, hogy a fellebbezési eljárás végig a tízparancsolat-szobor mindenképp a helyén marad.

Már csak ez hiányzott

A sátánista szoboravatás ellen szombaton mintegy 250 katolikus hívő misén tiltakozott a detroiti Szent József templomban.Már csak az hiányzott Detroitnak, hogy házibulit rendezzünk az ördögnek” – sajnálkozott Dave Bullock baptista lelkész.