Nicole Kidman DNS-kutatónak áll

család, Nicole Kidman
Vágólapra másolva!
Az ausztrál színésznő 17 év elteltével áll újra színpadra a brit fővárosban, ahol a DNS-kutatásban úttörő eredményeket elért Rosalind Franklinről szóló darab főszerepét játssza majd.
Vágólapra másolva!

A 48 éves színésznő a Photograph 51 című Anne Ziegler-darabban lesz látható a londoni Noel Coward Színházban. A mű Rosalind Franklin személyén keresztül mutatja be a versengést, amely a tudósok között folyt az 1950-es évek elején az élet titkának megfejtéséért.

Sok konfliktusa volt

Rosalind Franklin 1920-ban született Londonban jómódú zsidó család sarjaként. Kémikusként és röntgenkrisztallográfusként jelentősen hozzájárult nemcsak a DNS, hanem a ribonukleinsav, a vírusok, a kőszén és a grafit molekuláris finomszerkezetének megértéséhez.

A DNS-molekula szerkezetét felfedező férfi kollégáival azonban sok volt a konfliktusa,

noha épp az ő röntgendiffrakciós felvételei jelentették az elméleti áttörést a szerkezetkutatásban. Közvetlen kollégája, Maurice Wilkins - egyesek szerint Franklin háta mögött - megmutatta egyik vetélytársuknak, James Watsonnak a mára 51-es fotó elnevezéssel halhatatlanná vált felvételt, amely tisztán ábrázolt egy kettőshélixet.

17 év után újra színpadra áll Forrás: AFP/Loic Venance

Megcsonkított karrier

Amikor 1953 áprilisában a Nature című tudományos folyóiratban megjelent a DNS szerkezetéről szóló tudománytörténeti cikk, abban csupán homályos utalások szerepeltek arra vonatkozóan, hogy Franklin mivel járult hozzá a molekuláris biológia óriási eredményéhez.

A brit kutató öt év múlva meghalt petefészekrákban.

Egyesek úgy vélik, karrierjét megcsonkította a férfi elit, és hatalmas hozzájárulását soha nem ismerték el teljesen. Wilkins, Watson és Francis Crick 1962-ben orvosi Nobel-díjat kapott a DNS-molekulával kapcsolatos munkájáért.

Apja emléke előtt tiszteleg

Nicole Kidman régóta szeretett volna visszatérni a londoni színpadra. Az általa mérlegelt darabok között volt Turgenyev Egy hónap falun című műve is.

- mondta nemrég.

A színésznő nemrégiben elhunyt kutató édesapja emléke előtt akar tisztelegni azzal, hogy elvállalta Rosalind Franklin szerepét. Nicole Kidman egyébként többször is beszélt arról, hogy ha nem színésznőként dolgozna, tudósnak állt volna.