Pákh mélyen áron alul is eladná a Golgotát

2015.08.03. 06:44

Kétmillió dollárért (566 millió forint) is eladná a magyar államnak a Golgota című Munkácsy Mihály-festményt Pákh Imre, de csak abban az esetben, ha "valóban független értékbecslők" állapítják meg ennyiben a kép értékét.

Független értékbecslőket szeretne

A Blikk hétfői számában felidézi, hogy a műgyűjtő júniusban még nemet mondott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 6 millió dolláros ajánlatára, Pákh Imre szerint ugyanis az állam által felkért értékbecslők nem tekinthetők függetlennek.

A Munkácsy-trilógia: a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a GolgotaForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Patthelyzet

Pákh Imre elmondta, hogy a nyár végén végleg elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Golgotát,  így az állam nem kapja meg a képet, a látogatók nem tudják hol megnézni. A tulajdonos azonban a képet a védetté nyilvánítása miatt nem tudja kivinni az országból, így eladni sem.

Három független szakértő

"Kérjünk föl három valóban független értékbecslőt, akiket mind az MNB, mind én elfogadok. Azt az összeget, amelyet ők mondanak, elfogadom, még akkor is, ha a kép szerintük csak kétmillió dollárt ér" – közölte a műgyűjtő a lappal, amely azonban emlékeztet: Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke korábban már kifejtette, hogy csak magánszemélyek között képzelhető el független, nemzetközi értékbecslők felkérése,  az állami műkincsvásárlások esetében a jogszabályok miatt nem. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK