Megröntgenezik a pisilő kisfiút

Manneken Pis
Belgium, Brussels, Manneken Pis.
Vágólapra másolva!
Belga kutatók röntgennel akarják megvizsgálni a Brüsszel jelképének számító pisilő kisfiú szobrát, amelyet a brüsszeli városi múzeumban őriznek. Az 1619-ben megmintázott és néhány éve felújított Manneken Pisről ki akarják deríteni, valóban az eredeti szobor van-e az intézmény tulajdonában.
Vágólapra másolva!

- mondta el Geraldine Patigny, a Brüsszeli Szabadegyetem kutatója.

Patigny a híres jelképről és annak történelméről készítette doktori disszertációját, amelynek írása közben kétségei támadtak afelől, hogy a múzeumban őrzött szobor valóban az eredeti-e.

Turisták százai fotózzák minden nap Forrás: Photononstop/Jacques Loic

Eloltotta a várostüzet

A pisilő kisfiút ábrázoló, hatvan centiméteres bronzszobrot 1619-ben Hieronimus Duquesnoy brüsszeli szobrász készítette, a számtalan legenda egyike szerint emléket állítva egy kisfiúnak, aki ily módon oltotta el a Brüsszel ostromlói által gyújtott tüzet.

A szoborról számtalan másolat készült,

köztük a belga főváros központjában lévő, naponta turisták százai által fotózott példány.

További kutatásokra lesz szükség

Az eredeti szobrot többször megrongálták és ellopták, például 1817-ben is.

Patigny szerint az a szobor, amely egy évvel később visszakerült a kútra, már egy másolat volt.

Amandine Crabbe felszínelemzésre specializálódott szakértővel egyebek között a bronzszobor kémiai összetételét is vizsgálják: ha nikkelt is tartalmaz, az arra utal, hogy a szobor "inkább a 19. századból származik". Ha nem, akkor további kutatásokra lesz szükség a szobor pontos korának meghatározásához.