Van egy gyönyörű zúzódás a popsimon

roller derby
Vágólapra másolva!
Nőknél általában nem divat a sérülésekkel dicsekedni, de a roller derbyseknél más a helyzet. A görkoris csapatsport szerelmesei ahelyett, hogy rejtegetnék, trófeaként tekintenek a sebeikre. Ez nyűgözte le Riikka Hyvönen finn festőnőt, aki teljes képsorozatot szentelt a horzsolásoknak.
Vágólapra másolva!

„A roller derby egész szubkultúrája nagyon érdekel. Ez egy lendületes és kemény sportág, amiben az a legizgalmasabb számomra, hogy miként változtatja meg a saját testünkhöz való viszonyunkat.

– mondta a művész, aki pszichedelikus színvilágú festményeken örökíti meg a véraláfutásos „trófeákat”.

A kép címe: "Úristen. Ez a véraláfutás gyanúsan úgy néz ki mint a görkorim kereke. Sajnálom :( Gondolj rá úgy, mint egy csóknyomra!" Forrás: www.riikkahyvonen.com

Mintha a kiskutyájuk lenne

Már az is árulkodó, hogy a szubkultúra tagjai

egyszerűen csak „derbycsókok”-ként emlegetik sérüléseiket,

amiket úgy posztolnak a Facebookra, mint mások az új tetkójukról, a kiskutyájukról vagy épp a vacsorájukról készült fotókat.

A kép címe: "Van egy gyönyörű zúzódás a popsimon, le akarod fotózni? 12 szín van benne, és akkora mint a fejem!" Forrás: www.riikkahyvonen.com

Ebből aztán néha szabályos versengés alakul ki a közösségi hálón, hogy kié a legszínesebb, legnagyobb és legérdekesebb alakú zúzódás. Ha a véraláfutásokat ilyen tömegben és a fájdalom kontextusából kiragadva nézegetjük, tényleg absztrakt festményekre hasonlítanak, időnként egészen lenyűgöző kompozíciókkal.

A kép címe: "Ha elég hosszan nézed, megtalálod Jézus arcát ebben a zúzódásban" Forrás: www.riikkahyvonen.com

Átformálja a női szépséget

Nem csoda, hogy Riikka Hyvönent is lenyűgözték a képek. A művésznő két éven keresztül gyűjtögette a fotókat a netről, és a kedvenceit sorra átültette a vászonra. Nem egyszerű festményekről van szó: Hyvönen minden képen igyekszik megmutatni az emberi bőr finom textúráját a képszobrokon, amihez különleges anyagokat és szobrászati eljárásokat is használnia kell.

A kép címe: "Friss hús a sonkahálóban" Forrás: www.riikkahyvonen.com

Az a cél, hogy kivigye a szubkultúrából a nagyközönség elé, és új fénytörésben mutassa meg ezeket a sebeket.

„Remélem, hogy az új módon bemutatott sérülések segítenek abban, hogy megváltozzanak a női szépségről alkotott elképzeléseink”

- nyilatkozta Hyvönen a The Huffington Postnak.