Obama vérkomoly könyveket visz a nyaralásra

obama könyv
US President Barack Obama delivers remarks marking the 50th anniversary of the Voting Rights Act in Washington, DC, August 6, 2015. AFP PHOTO/JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Barack Obama 16 napos szabadságra ment múlt héten, ahol a pihenés mellett olvasásra is van ideje. Legalábbis ez derül ki abból az elnöki olvasmánylistából, amit a Fehér Ház tett közzé.
Vágólapra másolva!

A hatos listán nincs szórakoztató irodalom,

ellenben szerepel rajta agyondíjazott bestseller és klasszikus történelmi életrajz is. Az mindenesetre már messziről látszik, hogy a - valószínűleg kommunikációs tanácsadói segítségével - gondosan összeválogatott hatosfogatba csak olyan nagy presztízsű, fontos problémákat tárgyaló könyvek kerülhettek be, amik méltók az Egyesült Államok első emberhéhez.

Reméljük, egy jó kis krimit is magával csempészett Forrás: AFP/Jim Watson

Klímaváltozás és rasszizmus

A The Sixth Extinction című ismeretterjesztő könyv például a bolygónk jövőjével és a globális felmelegedés hatásaival foglalkozik. Elizabeth Kolbert Pulitzer-díjas könyve idén januárban jelent meg, ám azóta a klímaváltozásról folyó viták egyik leggyakrabban idézett műve lett.

Forrás: Origo

A Between the World and Me a következő sorban, ami szintén nem egy habkönyű olvasmány, témája a rasszkérdés. Ta-Nehisi Coates felkavaró könyve azt mutatja be, hogy milyen feketeként felnőni Amerikában. „Ez a te hazád, ez a te világod, ez a te tested, és valahogy képesnek kell lenned ezekben leélni az életed” – szól a könyv mottója.

Világháború és családregény

Természetesen egy II. világháborús regény is van a listán: az All The Light We Cannot See egy vak francia lány és egy német fiú történetét mutatja be a háború idején, és több kritikus az utóbbi tíz év egyik legfontosabb regényének nevezte.

Alig játszódik később az All That Is, amelyik egy amerikai fiatalember, Philip Bowman életét követi nyomon. Hősünk a haditengerészettől leszerelve szerkesztő lesz a háború utáni New Yorkban, ahol az életben maradás szépségeit és fájdalmait is megtapasztalja.

Forrás: Origo

Ott van még Obama táskájában a The Lowland című családregény is, ami két kalkuttai fivér történetét követi végig, akik mindenüket megosztják egymással,

mígnem elsodorja őket egymás mellől a történelem vihara.

Washingtont is magával viszi

És persze nem hiányozhat egy klasszikus elnökéletrajz sem a nyári könyvtárból. Obama ráadásul biztosra ment, és az Egyesült Államok első elnökéről, George Washingtonról írt alapos művet választotta. Azért nem lennénk meglepve, ha a felelősségteljes választások mellett suttyomban egy jó kis krimit vagy egy Woody Allen-idézetgyűjteményt is magával csempészett volna a nyaralásra.