Fényes nappal lopták el Rodin szobrát

rodin lopás
Una persona observa la escultura "El pensador" del escultor francés Auguste Rodin en el Museo de Bellas Artes de Santiago, el 07 de junio de 2005. Alrededor de 100.000 personas visitaron la retrospectiva del artista francés Rodin que lleva más de tres meses y que se transformó en una de las exposiciones más vistas en la historia de esta sala chilena. La muestra está compuesta por 62 esculturas, 30 dibujos y 28 fotografías que pertenecen a la colección del Museo Rodin de Paris y, según los organizadores, permiten construir una idea generalizada de la obra del que es considerado como "padre de la escultura moderna". AFP PHOTO/LUIS HIDALGO
Vágólapra másolva!
Két turistának álcázott férfi ellopta Auguste Rodin francia szobrászművész egyik bronz mellszobrát egy koppenhágai múzeumból. Az akciót a nyitvatartási időben hajtották végre. 
Vágólapra másolva!

A törött orrú férfit ábrázoló 25 centiméter magas mellszobrot egyszerűen levették a talpazatáról, táskába rejtették, és kisétáltak az intézményből - közölte a múzeum szóvivője a DPA német hírügynökséggel.

A lopás még július 16-án történt, az egész akció 12 percig tartott.

Kiiktathatták a riasztót

A nyomozást vezető Ove Randrup csütörtökön elmondta, hogy a térfigyelő kamerák két "kelet-európai ábrázatú" férfit mutatnak, az illetékesek azt feltételezik, hogy ők követték el a lopást a Ny Carlsberg Glyptotek múzeumban.

A gondolkodó szerencsére még biztonságban van Forrás: AFP/Luis Hidalgo

A nyomozó nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a két férfi kiiktatta a riasztórendszert, amikor kilenc nappal korábban már egyszer felkereste a múzeumot.

A legfontosabb műtárgy volt

Az 1863-ban készült szobor több változatban létezik, az ellopott műalkotás 95 éve van a dán múzeum tulajdonában. Flemming Friborg múzeumigazgató szerint kiállításuk egyik legfontosabb darabja volt. A Politiken napilap úgy tudja, hogy értékét 270 ezer euróra becsülik.