Két turistának álcázott férfi ellopta Auguste Rodin francia szobrászművész egyik bronz mellszobrát egy koppenhágai múzeumból. Az akciót a nyitvatartási időben hajtották végre. 

A törött orrú férfit ábrázoló 25 centiméter magas mellszobrot egyszerűen levették a talpazatáról, táskába rejtették, és kisétáltak az intézményből - közölte a múzeum szóvivője a DPA német hírügynökséggel. 

A lopás még július 16-án történt, az egész akció 12 percig tartott.

Kiiktathatták a riasztót

A nyomozást vezető Ove Randrup csütörtökön elmondta, hogy a térfigyelő kamerák két "kelet-európai ábrázatú" férfit mutatnak, az illetékesek azt feltételezik, hogy ők követték el a lopást a Ny Carlsberg Glyptotek múzeumban.

A gondolkodó szerencsére még biztonságban vanForrás: AFP/Luis Hidalgo

A nyomozó nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a két férfi kiiktatta a riasztórendszert, amikor kilenc nappal korábban már egyszer felkereste a múzeumot.

A legfontosabb műtárgy volt

Az 1863-ban készült szobor több változatban létezik, az ellopott műalkotás 95 éve van a dán múzeum tulajdonában. Flemming Friborg múzeumigazgató szerint kiállításuk egyik legfontosabb darabja volt. A Politiken napilap úgy tudja, hogy értékét 270 ezer euróra becsülik.