Három Széchenyi-díjas nem kér Orbán vacsorájából

Fehér Márta filozófiaprofesszor
Fehér Márta filozófiaprofesszor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor idén már harmadszor invitálta a tudósokat, hogy a Pesti Vigadóban díszvacsorával ünnepeljék együtt az MTA alapítójának, Széchenyi Istvánnak a születésnapját. Az Élet és Irodalom legfrissebb számában Fehér Márta, a BME filozófiaprofesszora nyílt levélben szólítja fel a Széchenyi-díjasokat, hogy bojkottálják az eseményt. Radnóti Sándor egyetemi tanár elsőként csatlakozott a felhíváshoz, több mint százan viszont már elfogadták a meghívást.
Vágólapra másolva!

Az ominózus vacsorára szeptemberben kerülne sor. Fehér Márta azonban azt írja:

„Úgy vélem, nem helyes elfogadni olyan politikus vacsorameghívását,

adminisztratív eszközökkel korlátozzák a kutatás (és oktatás) szabadságát, csökkentik anyagi forrásait.”

Fehér Márta filozófiaprofesszor Forrás: NAVA

A Széchenyi-díjas filozófus kitér arra is, hogy nemrég a miniszterelnök a testületi tiltakozással mit sem törődve elérte, hogy tiszteletbeli doktori címet kapjon egy olyan személy, akinek ehhez nincsen megfelelő tudományos teljesítménye.

Ne legyen több saller és koki

Ezekkel a sorokkal zárja levelét: „Bojkottáljuk tehát a Miniszterelnök díszvacsoráját.

Ne adjuk el egy tál kaviáros lencséért a kutatók és oktatók becsületét.

Ne fogadjunk el több »sallert és kokit«!”

Orbán Viktor miniszterelnök a Széchenyi-díjasokat hívta meg az Akadémia-alapító Széchenyi István születési évfordulója alkalmából. Mivel eddig 540-en kapták meg a díjat, és a meghívások kétszemélyesek, elvileg 1080 fő lehetne az érintettek teljes köre. (Persze vannak, akik már meghaltak, betegek, külföldön vannak.) A meghívók adatai szerint az invitálást körülbelül százan már elfogadták.

A bojkottkezdeményezéshez elsőként csatlakozott két korábbi Széchenyi-díjas filozófus, a 2005-ben kitüntetett Radnóti Sándor és a 2004-ben díjazott Ludassy Mária is.

Radnóti Sándor, Széchenyi-díjas magyar esztéta, kritikus, filozófus, irodalomtörténész, egyetemi tanár Forrás: MTI/Soós Lajos

„Az ember nem ül le egy asztalhoz

olyan kormányfővel, aki nyíltan uszít, pengekerítést épít a menekültek elé, illiberális demokráciáról szónokol.

Ez evidencia” – összegezte Radnóti az érveit a Népszavának.