Három Széchenyi-díjas nem kér Orbán vacsorájából

2015.08.24. 14:52

Orbán Viktor idén már harmadszor invitálta a tudósokat, hogy a Pesti Vigadóban díszvacsorával ünnepeljék együtt az MTA alapítójának, Széchenyi Istvánnak a születésnapját. Az Élet és Irodalom legfrissebb számában Fehér Márta, a BME filozófiaprofesszora nyílt levélben szólítja fel a Széchenyi-díjasokat, hogy bojkottálják az eseményt. Radnóti Sándor egyetemi tanár elsőként csatlakozott a felhíváshoz, több mint százan viszont már elfogadták a meghívást.

Az ominózus vacsorára szeptemberben kerülne sor. Fehér Márta azonban azt írja

„Úgy vélem, nem helyes elfogadni olyan politikus vacsorameghívását, akinek rendelkezései újra meg újra megsértik az egyetemi autonómiát, adminisztratív eszközökkel korlátozzák a kutatás (és oktatás) szabadságát, csökkentik anyagi forrásait.” 

Fehér Márta filozófiaprofesszorForrás: NAVA

A Széchenyi-díjas filozófus kitér arra is, hogy nemrég a miniszterelnök a testületi tiltakozással mit sem törődve elérte, hogy tiszteletbeli doktori címet kapjon egy olyan személy, akinek ehhez nincsen megfelelő tudományos teljesítménye. 

Ne legyen több saller és koki

Ezekkel a sorokkal zárja levelét: „Bojkottáljuk tehát a Miniszterelnök díszvacsoráját. Ne adjuk el egy tál kaviáros lencséért a kutatók és oktatók becsületét.  Ne fogadjunk el több »sallert és kokit«!”

Orbán Viktor miniszterelnök a Széchenyi-díjasokat hívta meg az Akadémia-alapító Széchenyi István születési évfordulója alkalmából. Mivel eddig 540-en kapták meg a díjat, és a meghívások kétszemélyesek, elvileg 1080 fő lehetne az érintettek teljes köre. (Persze vannak, akik már meghaltak, betegek, külföldön vannak.) A meghívók adatai szerint az invitálást körülbelül százan már elfogadták.

A bojkottkezdeményezéshez elsőként csatlakozott két korábbi Széchenyi-díjas filozófus, a 2005-ben kitüntetett Radnóti Sándor és a 2004-ben díjazott Ludassy Mária is. 

Radnóti Sándor, Széchenyi-díjas magyar esztéta, kritikus, filozófus, irodalomtörténész, egyetemi tanárForrás: MTI/Soós Lajos

„Az ember nem ül le egy asztalhoz olyan kormányfővel, aki nyíltan uszít, pengekerítést épít a menekültek elé, illiberális demokráciáról szónokol.  Ez evidencia” – összegezte Radnóti az érveit a Népszavának. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK