Jövőre 23 milliárd forintot nyújt a kormány a színházaknak - jelentette be a kulturális államtitkár Debrecenben, a Csokonai Nemzeti Színházban, Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaestjén.

Hoppál Péter azt mondta: nagyon fontos a kulturális közösséghez való kötődés, ezért minél több embert kell kulturális élményhez juttatni. A kormány pedig elkötelezett a cél mellett, éppen ezért támogatja a kulturális nagy beruházásokat is - hangzott el.    

Emlékeztetett arra, hogy a fővárosi színházfelújítások után elodázhatatlan a vidéki színházak, köztük a debreceni teátrum felújítása. A Csokonai Színház mellett befejezik a Latinovits Színház építését, így Debrecennek két kőszínháza lesz.     Hoppál Péter kijelentette, hogy az államtitkárság kezdeményezésére a színházak mellett a vidéki kulturális fesztiválokat is kiszámítható támogatást kapnak.  Erre a célra jövőre 250 millió forintot különítettek el - közölte.     

Hoppál Péterkultúráért felelős államtitkára vezényli a közönséget a XIX. Europa Cantat fesztivál megnyitójánForrás: MTI/Lendvai Péter

 

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy 150 évvel ezelőtt az akkori városvezetők mertek nagyot álmodni, s áldozatvállalásukkal meg is valósították azt: 1865. október 7-én nyitotta meg kapuit Debrecen első kőszínháza. Üdvözölte a városvezető a kormány szándékát, melynek köszönhetően tervezhetővé válik a vidéki színházak sorsa. "Debrecenben a városfejlesztés elképzelhetetlen a kultúra fejlesztése nélkül.

Ékes példája ennek a 10 éve épült Kölcsey Központ, a tavaly újjáépült Nagyerdei Szabadtéri Színpad, jövőre pedig elkezdődhet a Csokonai Színház felújítása, s befejeződhet a Latinovits Színház építése" - sorolta Papp László. Hozzátette, utóbbi határon átnyúló, regionális színházi bölcső lesz.