Nem viheti el, ezért letakartatja Munkácsy Golgotáját

Munkácsy Golgota letakarták
A Munkácsy-trilógia tulajdonában álló darabjának további bemutatását augusztus végén tiltotta meg Pákh Imre, a képet akkor letakarták a Déri Múzeumban.
Vágólapra másolva!
Letakarták Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déri Múzeumban hétfőn, a tulajdonos Pákh Imre ugyanis megtiltotta a kép további nyilvános bemutatását.
Vágólapra másolva!

A gyűjtőnek eddig nem sikerült megegyeznie a vételárról, ezért először úgy döntött, hogy inkább elviteti a múzeumból a festményt. Csakhogy ezt nem teheti meg, hiszen

  • a festmény védetté nyilvánítása folyamatban van,
  • elviteléhez a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ Műtárgyfelügyeleti Irodájának engedélye szükséges,
  • az intézet azonban azt közölte a múzeummal, hogy augusztus 31-ig nem születik döntés az ügyben.

A tulajdonos ezért a mű letakarása mellett döntött, amit a múzeum tiszteletben tart.

Munkácsy Golgotája letakarva Forrás: Origo

Munkácsy Mihály egyik főművét fémkeretre feszített, bordó, légáteresztő függönnyel takarták el, amely biztosítja a műalkotás számára a természetes szellőzést - közölte a távirati iroda érdeklődésére a múzeum.

Az MTI kereste a Forster Központot is az ügyben, de egyelőre nem kapott választ kérdéseire.

Pákh Imre a napokban közölte az MTI-vel: a jegybank képviselői

a műalkotás megvásárlásával kapcsolatban, így elszállíttatja a Golgotát a Déri Múzeumból. Ha megváltozik az ügyben az MNB véleménye, továbbra is áll rendelkezésükre - tette hozzá ekkor a műgyűjtő.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a jegybank nem szakította meg a Munkácsy Mihály Golgota című képének megvásárlására irányuló tárgyalásokat,

a rá vonatkozó szabályok azonban nem teszik lehetővé 6 millió dollárnál (1,6 milliárd forint) magasabb vételár kifizetését.

Az MNB a jogszabályi lehetőségek figyelembe vételével jár el a Golgota megvásárlásánál - hangsúlyozta a jegybank, hozzátéve: a tárgyalást egy ügyvédjén keresztül elküldött levelében a festmény tulajdonosa, Pákh Imre zárta le.

Pákh Imre a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termének megnyitóján 2012-ben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Munkácsy Mihály Golgota című képét a jegybank Értéktár Programjának keretein belül szeretné megvásárolni - írja a közlemény.

A műkincsvásárlásra vonatkozó kereteket és lehetőségeket az MNB esetében jogszabályok határozzák meg a jegybank e normák szerint eljárva határozta meg a nyilvánosság előtt is ismert 6 millió dolláros vételárat - emlékeztetnek.

Az MNB a tárgyalásokon világossá tette, hogy ez a legmagasabb kifizethető vételár,

amely magasabb, mint a Munkácsy-trilógia másik darabjáért, a Krisztus Pilátus előtt című képért kifizetett összeg.

Pákh Imre ügyvédje augusztus 27-én levelet juttatott el Gerhardt Ferenc MNB-alelnök, az Értéktár Program vezetője részére, amelyben közölte:

Pákh Imre 6 millió dollárért nem kívánja a képet értékesíteni, ezért a tárgyalást lezártnak tekintik

- közölte az MNB.

A Krisztus Pilátus előtt című képet szállítják el Forrás: MTI/Balázs Attila

Mint hangsúlyozzák, a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben a jegybank elkötelezett a nemzeti értékmegőrzés iránt, nem szakította meg a tárgyalásokat, csupán egyértelművé tette, hogy a rá vonatkozó szabályok nem teszik lehetővé a magasabb vételár kifizetését és ezt Pákh Imre ügyvédje is tudomásul vette.