Iszlamofób volnék? Valószínűleg igen

Michel Houellebecq francia író, interjú
Vágólapra másolva!
Michel Houellebecq, korunk legismertebb francia írója január óta állandó rendőri védelem alatt áll. Erre legutóbbi botránykönyve miatt van szükség, amelyben az iszlám európai térnyerését vizionálja. A Behódolás már a megjelenése előtt nagy port kavart, a körülötte lévő felhajtást pedig csak fokozta a tragikus egybeesés, hogy épp a Charlie Hebdo-merénylet napján jelent meg Franciaországban. A visszavonultan élő író most egy interjúban beszélt arról, mit gondol az iszlámról, a szélsőjobbról és az Európai Unióról.
Vágólapra másolva!

Az 59 éves, híresen mizantróp Houellebecq a francia irodalom fenegyereke, aki sosem riadt vissza egy kis provokációtól. A Behódolásban viszont tényleg a nyugat-európai társadalmak legmélyebb félelmeit piszkálta meg.

Muszlim elnök Franciaországban

A sztori a zavaróan közeli 2022-ben játszódik, mikorra a hagyományos jobb- és baloldal látványosan összeomlott, az elnöki székért pedig a jelenleg is ismert szélsőjobb és egy friss alapítású muszlim párt verseng.

Végül Ben Abbes, a karizmatikus muszlim politikus nyeri a választást,

mire nagy léptekkel el is indul Franciaország iszlamizálása, avagy „behódolása”, ahogy a cím is utal az iszlám szó eredeti jelentésére.

Michel Houellebecq a kortárs francia irodalom fenegyereke Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Mindez nem zajosan megy végbe, leszámítva pár kisebb zavargást. A Behódolásban épp az a nyomasztó, hogy az átalakulás nem erőszakosan, hanem szinte magától értetődően zajlik. Mintha ez lenne a természetes fejlődési íve az enervált és identitását vesztett Európának, amely szinte felszabadultan veti alá magát a nagyon is életerős iszlámnak.

Bocsánatkérést követeltek

Houllebecqet rengeteg támadás érte a könyv miatt. Többen iszlamofóbnak bélyegezték, és nyilvános bocsánatkérést követeltek tőle. A francia miniszterelnök már a Charlie Hebdo-merénylet másnapján kijelentette, hogy

Franciaország nem azonos Michel Houellebecqkel,

így nem a gyűlölet, a félelem és az intolerancia keveréke jellemzi, mint az író művét.

A Behódolás magyar borítója a franciáknál is port kavart Forrás: Magvető

A 17 áldozatot követelő terrorakció Houellebecqet is nagyon megrázta, akinek egyik barátja is az áldozatok között volt. „Először történt velem olyan, hogy megöltek valakit, akit szerettem” – mondta egy tévéinterjúban, ahol el is sírta magát. Ezt követően leállította könyve reklámkampányát.

– emlékezett vissza a Guardiannek adott friss interjújában.

Nem akar felelősséget

A merénylet óta 24 órás rendőri védelmet kap, ami nem zavarja különösebben. „Nyilván leépíti az ember társadalmi életét, de legalább tudok a dolgomra koncentrálni” – mondta. Azt azonban határozottan visszautasítja, hogy rajta bármit is számon kérjenek. Szerinte egy regény célja az, hogy szórakoztassa az olvasókat, márpedig a félelemkeltés az egyik legszórakoztatóbb eszköze az íróknak. Így senki nem vetheti a szemükre, ha élnek vele.

A merénylet napján az ő karikatúrája szerepelt a Charlie Hebdo címlapján Forrás: AFP/Bertrand Guay

„Nem az én dolgom, hogy felelősségteljes legyek, semmiért nem érzem magam felelősnek” – szögezte le, majd hozzátette: Franciaországban szerinte már úgyis jó ideje az iszlám fenyegetésről beszél a teljes média, így egy könyvvel képtelenség tovább szítani a hisztériát.

Félelem, nem gyűlölet

A riporter arról is megkérdezte az írót, hogy iszlamofóbnak tartja-e magát, mire a következőt felelte: „Valószínűleg az vagyok, de fontos, hogy a fóbia félelmet és nem gyűlöletet jelent”. És hogy mitől fél?

Hát attól, hogy Nyugaton rossz irányba haladnak a dolgok.

A terroristák pedig hiába vannak nagyon kevesen, de szerinte sokszor épp az ilyen elenyésző lélekszámú kisebbségek alakítják a történelmet. Houellebecq azt elismeri, hogy 2022-ben még nem valószínűek az általa leírt folyamatok, de hosszabb távon szerinte abszolút reális egy, a szélsőjobbal versengő muszlim párt megalapítása.

Nem gondol semmit az egészről Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Az unióért sem rajong

A Behódolás alapképlete akkor pattant ki a fejéből, mikor tíz év után visszatért Írországból Párizsba. Két fontos változásra lett figyelmes:

  • egyrészt mindenki az iszlámról beszél,
  • a politikai elitet viszont általános megvetés övezi.

Houellebecq az Európai Unióról is megosztotta a véleményét, aminek nem túl nagy rajongója. Őszintén reméli, hogy a britek megszavazzák az unióból való kilépést, ami dominóhatásként elindítja az EU gyors összeomlását. De nem akar mindent megérteni, mert szerinte az nem tesz jót egy írónak. A riporter azt is a szemére veti, hogy nehéz a regényeiből kideríteni, mit gondol valójában a világról, mire érkezik a hibátlan houellebecqi válasz: