Elveszettnek hitt Sztravinszkij-műre bukkantak

Igor Stravinsky. Conductor HORIZONTAL
Sztarvinszkij
Conductor Igor Stravinsky.
Vágólapra másolva!
Igor Sztravinszkij egyik fontos fiatalkori művére bukkantak a Szentpétervári Konzervatórium kéziratai között, több mint 100 évvel a zenemű megszületése után.
Vágólapra másolva!

A Chant Funebre című gyászdalt Rimszkij-Korszakov orosz zeneszerző halálára komponálta 1908-ban. A 12 perces dal Sztravinszkij első szerzeménye, amelyet kora nagy zeneszerzőinek halálára írt. Az 1917-es bolsevik forradalom idején nyoma veszett, amit nagyon sajnált.

"Már nem emlékszem a zenére, de emlékszem megszületésének gondolati gyökereire"

- mondta később.

Conductor Igor Stravinsky. Forrás: RIA Novosti/Belyaev. L

Régóta keresték

Most azonban a Konzervatórium könyvtárának költöztetésekor rábukkantak a zeneműre. A nem katalogizált kéziratok tömegében találtak egy kottát, amelyen Igor Sztravinszkij neve volt - mondta Natalja Braguinszkaja zenetörténész, aki régóta hiába kereste az intézmény archívumában a kéziratot.

A zeneművet egyetlenegyszer adták elő, 1909 januárjában, az orosz cári főváros konzervatóriumában. Sztravinszkij a zeneművet egyik legjobb szerzeményének tartotta. A Párizsban 1910-ben bemutatott, A tűzmadár című balettje előtt komponálta - mondta a zenetörténész.

Valódi csoda

"A konzervatóriumból 1896 óta nem költöztettek el semmit, elképzelheti, milyen hatalmas nem katalogizált zenei anyagot rejt könyvtára.

Valódi csoda ez a felfedezés"

- magyarázta Braguinszkaja.

Igor Sztravinszkijt a XX. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének tartják. Nemzetközi hírnevet három balettje, A tűzmadár (1910), a Petruska (1911) és a Tavaszi áldozat (1913) című három balettjével szerzett, amelyeket Szergej Gyagilev híres társulatának írt. 1920-ban Franciaországban telepedett le, ahol a helyi művészeti élet kiemelkedő személyisége volt, majd az második világháború előtt az Egyesült Államokba költözött.