Még Hitler sem tudta bemocskolni

Kocsis Zoltán, csak pr cikkhez
Vágólapra másolva!
A béke napja és a Daphné straussi mértékkel mérve is a leggyönyörűbb zenék - mondta Kocsis Zoltán, aki együttesével, a Nemzeti Filharmonikusokkal (NFZ) október elején adja elő Richard Strauss két egyfelvonásos operáját a Müpában. A béke napja most először csendül fel Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A két operát Strauss eredeti szándékának megfelelően együtt mutatják be. A harmincéves háború utolsó napján játszódó Friedenstag jól megfér a Daphné és Apollón mitológiai történetét feldolgozó opera mellett, sőt valójában kiegészítik egymást - mondta Kocsis Zoltán.

"Az egyik az ember és ember közötti megbékélésről, a másik az ember és természet közötti megbékélésről szól"

- fogalmazott az NFZ főzeneigazgatója, aki szerint Némedi Csaba rendező zseniálisan fűzte össze mindazokat a szálakat, amelyek a két operában közösen futnak.

Kocsis Zoltánnal csendül fel először Magyarországon a béke napja Forrás: Nemzeti Filharmonikusok

Strauss kedvence volt

Maga a komponista a Daphné-t tartotta kedvenc operájának. "Állítólag minden alkalommal, amikor egy társaság összegyűlt Garmisch-Partenkirchenben vagy máshol, ahol Strauss megfordult, mindig megragadta az alkalmat, hogy leüljön a zongorához és a Daphnéból játsszon részleteket,

– mesélte.

Kocsis Zoltán úgy látja, az utóbbi időben a világ operaszínpadain egyre inkább érvényesítik Strauss szándékát, mely szerint együtt kell előadni a darabokat.

Figyelmeztette a birodalom vezetőit, hogy vigyázzanak a háborúval Forrás: Origo

Hitler is meghallgatta

"Sajnos a Friedenstagnak van egy nagyon rosszízű politikai felhangja, mégpedig az, hogy

Hitler meglátogatta a bécsi előadást.

A darabot ezért később nem nagyon játszották, pedig tulajdonképpen pont arról van szó, hogy a komponista a legtöbbet tette, amit az adott szituációban tehetett: figyelmeztette a birodalom vezetőit, hogy vigyázzanak a háborúval" - mondta Kocsis.

A Daphné fináléja

Két alkalommal hallható

A béke napja és a Daphné október 1-jén és 3-án látható a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A szcenírozott előadáson neves hazai és külföldi énekesek lépnek fel, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és a Nemzeti Énekkart Kocsis Zoltán vezényli.