Meghalt Jackie Collins

2015.09.20. 09:20

Hetvenhét éves korában elhunyt Jackie Collins, a világ egyik legsikeresebb bestsellerírója, a lektűr nagyasszonya.

Az írónőt szombaton érte a halál Los Angelesben – közölte a sajtósa. Évek óta mellrákban szenvedett, bár ezt még a nővére, Joan Collins színésznő előtt is titkolta. 

500 millió eladott könyv 

Az amerikai könyvpiac egyik legsikeresebb alakja – eladott kötetei számát 500 millióra, és vagyonát is több százmillió dollárra becsülték –  Londonban született 1937-ben. 

Négy évvel volt fiatalabb a testvérénél. 

Az ártatlannak hitt kis Jacqueline-t a szülei legnagyobb meglepetésére egyszer csak kizárták az iskolából: mint kiderült, alig járt be, és ha véletlenül be is tévedt, inkább írással töltötte az időt.

Híres nővérek: Jackie (balra) és Joan CollinsForrás: AFP/Pascal Le Segretain

A könyveiből szerezte a zsebpénzt

Zsebpénzét az általa írt történetek eladásából szerezte, osztálytársai állítólag alig bírták kivárni a sztorik folytatását. 

A lányt szülei Hollywoodban szárnyait bontogató nővéréhez küldték, ahol ő is megpróbálkozott a színészettel, de csak felejthető szerepek jutottak neki, felejthető filmekben. 

1955-ben visszatért Londonba, ahol rögvest férjhez is ment a társasági élet egyik lehengerlő, ámde drogproblémákkal és depresszióval küzdő figurájához. A mindössze pár évig tartó házasságból egy lánya született. 1966-ban egy galéria-, illetve klubtulajdonos felesége lett. A frigyből két lány született.

A férje bátorította

Férje bátorítására Jackie Collins több könyvet is írt, első nagy sikere 1968-ban a Tele a világ nős férfiakkal volt. (Később született egy nagy sikerű könyve Tele a világ elvált férfiakkal címmel.) 

A könyv nyílt szexualitása, illetve a nők és a férfiak közötti kettős mérce előtérbe helyezése miatt hatalmas visszhangot kapott, Ausztráliában be is tiltották.  

Sikerei megnyitották az utat a film világába is: Jackie Collins a hetvenes években a saját könyveit adaptálhatta filmre, az 1978-ban bemutatott A hódítóban például a karrierje egyik mélypontján lévő nővérén segített azzal, hogy rá osztották a főhősnő szerepét.

Jackie Collins mellrákban szenvedettForrás: AFP/Pascal Le Segretain

Nemzetközi siker

A nemzetközi sikert a Hollywoodi feleségek jelentette, majd az írónő a nyolcvanas években a Vad játszma című kötettel útjára indította Lucky Santangelo történetét. A maffiózó vadóc lányából filmstúdiófőnökké és befolyásos üzletasszonnyá váló Lucky sztorijai milliókat tartottak izgalomban.

A kilencvenes években Jackie Collins több súlyos magánéleti válságon ment át, előbb elvesztette férjét, majd pár évvel később új élettársa is meghalt.

Az írást azonban nem hanyagolta, az új évtizedhez egy új főhősnő járt, Madison Castelli karaktere a Lucky-sorozat népszerűségével vetekedett. 

Az igazság bizarrabb

A Hollywood mocskos oldalát bemutató kötetei kapcsán újra és újra felmerült a kérdés, hogy vajon kiről mintázta történeteinek híres-hírhedt alakjait. 

A szabadidejét fotózással és soulzene hallgatásával töltő írónő ilyenkor sejtelmesen csak annyit mondott:  Elégedjenek meg azzal, hogy ha valami, hát az én karaktereim még árnyaltak is – az igazság még sokkal bizarrabb...” 

Könyvei negyven országban jelentek meg. Kötetei közül mintegy harminc került a The New York Times bestsellerlistájára. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK