Van egy férfi, aki meg akar halni, de nem sikerül neki

ove
Vágólapra másolva!
Van egy férfi, aki meg akar halni, de nem sikerül neki. Lesz egy macskája, pedig nem akarja. Barátokra sincs szüksége, de azok ráakaszkodnak. Pedig ő tényleg csak lezárná végre ezt az egészet.
Vágólapra másolva!

Ne ijedjenek meg, ennél sokkal több van a könyvben, messze nem lőttem le a sztorit. Ha van egyszerű, szimpla embersége mellett is zseniálisan többdimenziós regény, akkor Fredrik Backman Az ember, akit Ovénak hívnak című remeke tényleg az.

Előjöttek a saját emlékeim

Ove (ejtsd: Uve) mindenkiből mást hoz ki. Belőlem a saját családom emlékeit hívta elő: ugyanilyen kemény emberekkel körülvéve nőttem fel. Amikor ki-kijártam apámmal a gyümölcsösbe, csak néztem értetlenül munkatempóját, dacos akarását, csodáltam, de nem értettem, miért küzd, és honnan az ereje.

A szerző és a könyve Forrás: blogg.alltforforaldrar.se

Nagyapám is sűrű ember volt, itt van velem szemben a fotója. Én kicsi voltam, ő meg nagyon öreg, egykori nagysága csak a családi történetekből van meg.

Szőkék, melegek, bevándorlók

Miért mondom ezt? Mert Fredrik Backman könyve ugyanilyen emberekről íródott. Akármilyen furcsán hangzik ma ez az ódivatú szó, ez a könyv a becsületről szól, arról, hogy ez az egyetlen, ami újra és újra erőt ad a bizonyításra.

Ugyan megjelenik benne sok egyéb, ami Svédországot bizonyos szemszögből jellemezni képes - lesznek

de a szerelem, az őszinteség és dac teszi felejthetetlenné.

Forrás: Origo

Aki most kijelentené, hogy nem olvassa el, mert kell a fenének a retró pátosz, ne szaladjon el: én rég kaptam kezembe ennyire vicces könyvet.

A humor és az emberség együttes ábrázolása, azaz remek egyensúlyérzék jellemzi. Nincs túlvicceskedve, és a betonkemény gerincből is annyi van benne, hogy az ilyen nagy mamlaszok, mint én röhögjenek és könnyezhessenek egyszerre a fikciótól és az emlékezéstől.

Anyám tette rá a kezét

A svédeknél bestseller lett, nyakam rá, hogy film is lesz belőle, és előre félek, hogy

a leheletfinom félmondatok, amelyek rendszerré állva kiemelkedő művé teszik,

hogy tudnak majd a vásznon érvényesülni.

A biztonság kedvéért olvassák el, mielőtt moziplakátokon jön szembe. Nekem eddig ez volt az év legjobb könyve. Nagyon szeretném elolvasni újra, de most anyám tette rá a kezét, mikor itt járt. Neki is lesz ki miatt elpityeregnie magát.

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak, Animus Könyvkiadó, Budapest

A szerzőről

„Fredriknek hívnak. És írogatok. Mielőtt írni kezdtem volna, volt rendes munkám, de aztán véletlenül a fülembe jutott, hogy vannak emberek, akik hajlandóak azért fizetni, hogy más emberek mindenféléket írjanak más emberekről, és azt gondoltam: ez biztos jobb, mint dolgozni. És jobb is, komolyan. Arról már nem is beszélve, hogy most ülve keresem a kenyeremet, ami nagyszerű a fő érdeklődési köröm, a sajtevés szempontjából.

Mielőtt elkezdtem volna írogatni, voltam pincérsegéd egy étteremben és targoncavezető egy raktárban; és bizton állíthatom, hogy nagyon-nagyon nehézkes normálisan sajtot enni egy targoncán. Így aztán kiderült, hogy az írás az én hivatásom. Eleinte úgynevezett magazinoknak írtam, amelyek elküldtek, hogy igazi emberekkel találkozzam, meghallgassam őket, majd visszamenjek, és papírra vessem, amit mondtak.

Végül aztán a tudomásomra jutott, hogy vannak másféle írók is, úgynevezett szerzők, akik úgynevezett könyveket írnak; kitalálnak embereket, majd kieszelnek dolgokat, amelyeket ezeknek a kitalált embereknek a szájába adnak, és mindezt úgy, hogy fel sem állnak az íróasztaluktól. Gondoltam, így rengeteg időt megtakaríthatok, és még több sajtot ehetek. Szóval tettem egy próbát. Igazán remek volt. Most is sajtot majszolok."

Fredrik Backman (született 1981-ben) debütáló regénye, Az ember, akit Ovénak hívnak 2012 őszén jelent meg. Azóta hatszázezer példány kelt el belőle Svédországban, és még 25 országban aratott óriási sikert. A Things My Son Needs to Know About the World című művét a kiadója így jellemezte: egy igazi diszfunkcionális nevelési tanácsadó.

Fredrik úgy tervezi, évente írni fog egy könyvet. Stockholm külvárosában él a feleségével és két gyermekével. Nemrég újabb könyve is jelent meg magyarul A nagymamám azt üzeni, bocs címen. Hamarosan erről is írunk.

Kövesse az Origo Kult rovatát a Facebookon.