Coelhónak megvan a véleménye László Petráról

paulo coelho
Brazilian writer Paulo Coelho poses during the photocall of "the experimental witch" on October 20, 2009 at the Rome Film Festival. AFP PHOTO / TIZIANA FABI
Vágólapra másolva!
Korunk talán legolvasottabb írója, a 67 éves brazil Paulo Coelho az Instagramján osztott meg egy képpárt: baloldalon az éppen gáncsoló László Petra, jobb oldalon ugyanaz a kisfiú, vagyis Zaid, Cristiano Ronaldo társaságában.
Vágólapra másolva!

Coelho bölcs kommentárja így hangzik: "László Petra gonoszságától Cristiano Ronaldo jóságáig kevesebb mint tíz nap alatt. Tudom, hogy ez nem szabály, hanem kivétel, de milyen bátorító kivétel!"

Röszkéről Münchenen át Spanyolországba

Oszama Abdel-Muhsen Algahadab és fia nemrég még Röszkén futottak a rendőrök elől, amikor László Petra kigáncsolta a férfit. A képek bejárták a világsajtót, közben apa és fia eljutottak Münchenbe. A korábban fociedzőként dolgozó férfinak aztán Spanyolországban ajánlottak edzői munkát. Oszamát és Zaidot szombaton a Real Madrid is meghívta Grenada elleni mérkőzésükre, a meccs elején a kisfiú Cristiano Ronaldóval futott ki a pályára.

A szeretet egyszerűen csak van

A fenti sztoriból olyan mém lett tehát, ami a spirituális bölcsességekben utazó Coelhót is elgondolkoztatta. Coelho Az alkimista című regényét 80 nyelvre fordították le, eddigi közel harminc könyvéből világszerte 190 millió példányt adtak el, életbölcsességei ásványvizes palackokról hirdetik a boldog élet titkát.

A Facebookon 25 millióan, Twitteren 10 millióan követik.

Korunk talán legolvasottabb írója megújította a spirituális ponyvát Forrás: AFP/Tiziana Fabi

„Könyvei döntő hatással voltak emberek millióinak életére.” Egy-egy sorát – „a szeretet egyszerűen csak van” – közel százezren like-olják, írták róla a New York Timesban.

Megfejtettük a titkot

Az ezoterikus ponyva megújítójának - és elképesztő eladási adatainak - titkát korábban két fiatal irodalomkritikussal próbáltuk megfejteni. Sepsi László szerint a siker záloga az, hogy Coelho felveti az élet úgynevezett nagy kérdéseit, és mond róluk valamit.

Mindezt ugyanazzal a retorikával adja elő, mint egy vallási vezető.

"Abban rejlik Coelho vonzereje, mint bármelyik vallásnak. Problémákat vet fel, amikben érintett vagyok, és válaszokat kínál, ráadásul történetek formájában, amitől rögtön úgy érzem, megértettem ezeket a válaszokat" - mondta Sepsi.

Coelhót az Instagramon 341 ezren követik, a szóban forgó képet ötezren kedvelték eddig.

Nem az a baj, hogy kevés benne a szex

Coelho Házasságtörés című könyve az Origo kritikusa szerint nem túl izgalmas olvasmány: "nem elsősorban azért unalmas, mert kevés benne a szex, hanem mert a felütés után újra és újra ugyanazokat a köröket futja. A főszereplőtől ugyan nem várhatjuk el, hogy depressziója ellenére a dobozon kívül gondolkodjon, de fejtegetései Genfről, családról és magányról önismétlésben túltesznek bármelyik lehasznált pornókazettán, amit sem nyelvi, sem gondolati cizelláltság nem ellensúlyoz."

Kövesse az Origo Kult rovatát Facebookon!