Legvidámabb barakkból maffiaállam lett Magyarország, véli a híres író

2015.09.25. 06:54

Magyarország a Göteborgi Könyvvásár díszvendégeként, 162 négyzetméteres standon fogadja a látogatókat a vasárnapig tartó nemzetközi mustrán.

Alice Bah Kuhnke svéd kulturális miniszter a könyvvásár megnyitóján hangsúlyozta: egy könyv olvasása az életet megváltoztató élmény lehet, ezért is fontos a szólás szabadsága. "Ha bárhol a világon korlátozzák a szólás szabadságát, mindannyian érintettek vagyunk" – fogalmazott, hozzátéve, hogy az utóbbi években egyre több aggasztó jelenség tapasztalható e téren világszerte. Alice Bah Kuhnke felidézte, hogy néhány napja a szerb–horvát határon járt, ahol olyan élményeket szerzett, amelyeket sosem felejt majd el. Közösen kell felelősséget vállalni a menekültekért – figyelmeztetett.

Legvidámabb barakkból maffiaállam

Masha Gessen orosz-amerikai író, emberjogi aktivista, aki Alice Bah Kuhnkéval együtt nyitotta meg a könyvvásárt, felidézte, hogy gyermekkorában a Szovjetunióban Magyarországot tartották "a szocializmus legvidámabb barakkjának", most azonban szerinte olyan Oroszországhoz hasonló jelenségek figyelhetők meg, mint a "maffiaállam, az erősödő kormányzati korrupció", miközben véleménye szerint például a zsidók és a romák zaklatásoknak vannak kitéve. Két dolog abszolút halálos a szólásszabadságra: ha állandó zaklatások közepette és állandó szégyenben kell élni – vélekedett a jogvédő, aki szerint a magyar irodalom virágzott az utóbbi években, de ez rövid távú csoda lehet, mert "ez a légkör halálos".

A nacionalizmus csúf arca

Illugi Gunnarsson, a könyvvásárra kiemelt vendégként meghívott Izland kulturális minisztere szerint a menekültek áradata próbára teszi Európát, miközben felütötte a fejét a nacionalizmus csúf arca és ezzel az intolerancia, a kirekesztés, Európának azonban meg kell óvnia évszázadok óta őrzött kulturális sokszínűségét. A művészet a legjobb eszköz a közös értékek, a különbözőségek elfogadásának kommunikálására – emelte ki.