Megáldotta a kedvenc kegyképe ihlette műbarlangot Ferenc pápa az Egyesült Államokbeli útján.

Az emberek a grotta előtt várják a pápátForrás: Origo

Az amerikai látogatáson tartózkodó Ferenc pápa felkeresett és megáldott vasárnap Philadelphiában egy művészeti installációt, egy 110 ezer csomóval feldíszített műbarlangot, amelyet kedvenc festménye, A csomókat feloldó Mária ihletett. Az eredeti kegykép az augsburgi Szt. Péter-, más néven Perlach-templomban látható, ez a Szűzanyát ábrázolja, amint kibogoz egy hosszú szalagra kötött csomót, jelképeként az élet nehézségei megoldásának.

Jorge Mario Bergoglio, azaz Ferenc pápa az 1980-as évek közepén, augsburgi tanulmányai idején fedezte fel a képet, amelyről másolatokat vitt vissza magával Argentínába, egy új Mária-mozgalmat indítva el nemcsak hazájában, hanem a környező országokban is.

Ferenc pápa az Egyesült ÁllamokbanForrás: AFP/Eric Thayer

A philadelphiai Szent Péter és Pál bazilika mellett felállított grotta látogatóit arra ösztönzik, hogy írják fel gondjaikat egy szalagra és azt kössék fel a barlang falára, illetve segítsenek másokon azáltal, hogy kibogozzák és eltávolítják a már ott lévő problémacsomókat. A pápa látogatása előtt 30 ezer csomó volt a grotta falán, és további 80 ezret helyeztek el azok a tömegek, amelyek a katolikus családok világtalálkozójára és a Ferenc pápával való találkozásra érkeztek az amerikai nagyvárosba - közölte Mary Scullion apáca, a hajléktalanokat segítő és az installációt is finanszírozó Project Home alapítója.

Az előre be nem jelentett pápai látogatás alkalmával bemutatták az egyházfőnek azt a stólát, amelyet a grottára felerősített szalagokból készítettek az installációt megalkotó helyi művészek. A nővér szerint sokaknak jelent megerősítést és vigaszt, hogy látták a pápát itt imádkozni és megáldani a csomóoldó Madonna ihletette installációt.