Agöteborgi könyvvásárra küldött üdvözlőlevelében az író egyetlen mondatban, mellékesen utal arra, hogy mostanában a hasnyálmirigyrák köti le a gondolatait. Egyelőre szeretné megkímélni  a részletektől a közönségét, de hamarosan hosszabban is szól majd róla.

A Kossuth-díjas író nem tudott részt venni a Göteborgi Könyvvásáron, amelynek résztvevőit ezért levélben üdvözölte. Ebből idéz Facebook-bejegyzésében az Élet és Irodalom.

Esterházy PéterForrás: MTI/Komka Péter

Esterházy Péter így fogalmaz: „Erről (arról, hogy mi az irodalom – a szerk.) sokat tudnék beszélni, a varázsról, a titokról. És milyen lelkesen, ihletetten. Hiszen ez tölti be az életem. (Zárójel. Ez kicsit megváltozott, ezért is nem vagyok személyesen jelen, most igyekszik más betölteni az életem, de így meg a hasnyálmirigyrákról tudnék lelkesen és ihletetten beszélni, amitől ugyan most megkímélem a tisztelt publikumot, de ne reménykedjen, előbb-utóbb hosszabban is szólok róla, I am afraid.)”

Azt, hogy Esterházy Péter a saját betegségéről ír a göteborgiaknak küldött levélben, Grecsó Krisztián mondatai teszik egyértelművé. Ő a Magyar Hírlap publicistájának megjegyzésére reagálva azt írja: „Olvasók, barátok, rajongók, kollégák ezrei gondolnak rá (Esterházyra – a szerk.) a legnagyobb aggódással, szeretettel nap mint nap, állnak meg, néznek fel az égre, hogy ha van isten, vagy ha nincs, akkor is, Péternek meg kell gyógyulnia.” 

Esterházy szerint közvetett nyomás nehezedik a művészekre

Erről augusztusban beszélt az író a liberális német hetilapnak, a Der Freitagnak adott interjúban. Ebben Esterházy Péter úgy fogalmaz: „A kormány ellenőrzi, hová jut a pénz, "melyik színház, melyik kiadó kap támogatást, milyen játék- és tévéfilmeket készítenek. Az Orbán-rendszer ily módon igen erősen beavatkozik a kultúrába, és ez nagyon veszélyes.” 

"Soha nem volt bennem az avantgárdnak a szigorúsága"Forrás: MTI/Kollányi Péter

2008-ban nagyinterjút adott az Origónak

Ebben egyebek között arról beszél, hogyan látja a saját könyveit. „Egy csomó olyasmi történik a könyveimmel, ami arra enged következtetni, hogy mégsem lehetnek olyan nehezek (ti. olvasni – a szerk.), például nagy példányszámban kelnek el. Mindig, a kezdetektől fogva. Nekem ez elég ahhoz, hogy erről nagyon ne studírozzak.” (...) „Soha nem volt bennem az avantgárdnak a szigorúsága. Mindig ott volt a szövegekben, amit mindközönségesen humornak lehet mondani, olyan effektusok, amelyek az olvasás mellett szólnak.” Az interjút teljes terjedelmében itt olvashatja. 

Kövesse az Origo Kult rovatát a Facebookon!