Valószínűleg persze ennél jóval többen drukkolnak az írónak, de ennyien csatlakoztak eddig ahhoz a Facebook-közösséghez, aminek neve:

Péter, gyógyulj. 

Az oldalon egyetlen bejegyzés található, ami így hangzik:

Nem kell ide írni semmit. Csak kívánjunk együtt gyógyulást Esterházy Péternek.

Pénteken az Origo is megírta, hogy a Kossuth-díjas író hasnyálmirigyrákban szenved. A betegség tényét maga az író hozta nyilvánosságra, amikor a Göteborgi Könyvvásárra maga helyett küldött, a svéd kiadója által felolvasott beszédében jellegzetes Esterházy-stílusban, az "élet" szó után nyitott tulajdonképpen dupla zárójelben azt írta:

"(Zárójel. Ez kicsit megváltozott, ezért is nem vagyok személyesen jelen, most igyekszik más betölteni az életem, de így meg a hasnyálmirigyrákról tudnék lelkesen és ihletetten beszélni, amitől ugyan most megkímélem a tisztelt publikumot, de ne reménykedjen, előbb-utóbb hosszabban is szólok róla, I am afraid.)"

Esterházy Péter dedikál a 82. Ünnepi Könyvhét megnyitója után 2011-benForrás: MTI/Komka Péter

Ezeket a kormány szemére hányni kevés

A beszédet az Élet és Irodalom közölte pénteki számában, egy részletét a Facebook-oldalán. A szöveg zárójelen kívüli része egyébként az irodalom mibenlétéről és a jelenkori Európa, ezen belül Magyarország helyzetéről szólt, és az író kritikával illette benne a magyar kormányt.

"Tulajdonképpen könnyű és elég magától értődő volna erős és tárgyszerű kritikával illetni a magyar gyakorlatot, élén a miniszterelnökkel. Gyűlöletkeltés, gyűlöletkampány az indulatok csillapítása helyett, bűnbakkeresés (ősi, magyar szokás, mindenki hibás, csak mi nem), hergelés, az ország felosztása jókra és rosszakra, legrosszabb reflexeink, hagyományaink mozgásba hozása, a harcos retorika és következményei. (...) 

Kritizálta a kormánytForrás: MTI/EPA/DPA/Carmen Jaspersen

De ezek fölsorolása kevés. Ezeket a kormány szemére hányni kevés. Nem érdekli őket, ezer kibúvót találnak, a sima hazugságtól, a manipulatív adatkezelésen át a lehetséges nyugati példákra való hivatkozásig. Ami hol valóságos érv, hol maszatolás" - írta Esterházy.

A Magyarország szempontjából kissé botrányosra sikerült Göteborgi Könyvvásárról és a magyar irodalom külföldi megítéséről itt írtunk hosszabban.

Nem evett krétát, hogy távol maradhasson

A lapban egy másik írásban is szóba került Esterházy betegsége. Grecsó Krisztián írja Dippold Pál, a Magyar Hírlap publicistájának szándékos krétaevésre vonatkozó megjegyzésére reagálva:

„Őszintén, minden irónia nélkül kívánom Dippold Pálnak, hogy ő, ha ne adj’ isten, ekkora baj éri, még csak hasonló reakciókat se kapjon. Hogy kollégái, ismerősei, családja támogassák, ha véletlenül – tényleg nem kívánom – arra szorul.

Mert Esterházy Péterrel ez így van. Olvasók, barátok, rajongók, kollégák ezrei gondolnak rá a legnagyobb aggódással, szeretettel nap mint nap, állnak meg, néznek fel az égre, hogy ha van isten, vagy ha nincs, akkor is, Péternek meg kell gyógyulnia.” 

 Kövesse az Origo Kultúra rovatát Facebookon!