Világsztár észt zeneszerző életműve a CAFe fesztiválon

arvo part
Vágólapra másolva!
Arvo Pärt immáron negyedik éve vezeti a kortárs zeneszerzők listáját játszottság tekintetében. Munkái Hollywoodtól Európáig meghatározók a kortárs filmművészetben is –  olyannyira, hogy vannak, akik óvnák őt a „túlnépszerűsödéstől”. 
Vágólapra másolva!

Az észt mester idén 80 éves, világszerte zajlanak a születésnapja tiszteletére rendezett események. A Pärt-ünnep októberben hivatalosan is megérkezik magyar fővárosba, hiszen a CAFe Budapest hat koncerten át nyújt gazdag betekintést az életműbe olyan kiváló Pärt-tolmácsolók előadásában, mint a Grammy-díjas Tõnu Kaljuste és az általa vezetett Tallinni Kamarazenekar, az Észt Filharmónia Kórusa, valamint az orosz és olasz hegedűiskola eminens követe, Szergej Krilov.

Az észt mester idén 80 éves Forrás: Origo

Október 10-én a Müpában szintén egy, a szerző számára a világhír felé kapukat nyitó Pärt-mű, a Fratres csendül fel Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar előadásában, Mendelssohn örök klasszikus hegedűkoncertje mellett. A világhírű hegedűművész a Stradivari és a bécsi Fritz Kreisler Versenyek győztese volt. Személyében egyszerre két legendás hegedűiskola – az orosz és az olasz – találkozását is üdvözölhetjük, hiszen a moszkvai születésű, de jelenleg Cremonában élő Krilov a legendás Salvatore Accardo növendéke volt.

Koncertsorozatban népszerűsítik

A Tallinni Kamarazenekar három alkalmas koncertsorozatban népszerűsíti Arvo Pärt műveit a fesztiválon. Elsőként október 13-án lépnek fel az Észt Filharmónia Kórusa társaságában a Müpában, október 15-én pedig a BMC-ben szólaltatják meg Pärt életművének reprezentatív, zenekarra írt kompozícióit.

Ez utóbbi alkalommal csendül fel a fesztiválon az addig már elhangzottak mellett a harmadik „korszakváltó” 1977-es Pärt-mű, a Tabula rasa. Mindkét koncert dirigense a zenekart 1993-ban alapító Tõnu Kaljuste lesz, aki a mai észt zeneszerzést reprezentáló felvételeivel a legrangosabb hanglemezdíjakat nyerte el. Közöttük van a Diapason d’Or (2000), a Cannes Classical Award, az Edison Prize (2003) és 2014-től már a Grammy-díj is. Másnap, október 16-án, szintén a BMC-ben a Tallinni Kamarazenekar szólistái adnak ráadáskoncertet a balti mester kamaraműveiből.