Veszélyben a Snétberger Tehetség Központ

2015.10.09. 12:10

Veszélybe került a hátrányos anyagi helyzetű zenész fiatalokat felkaroló Snétberger Zenei Tehetség Központ.

Veszélyben Snétberger Ferenc zenei központjaFotó: Origo

A Snétberger Ferenc világhírű gitáros nevével fémjelzett központ már korábban is küzdött anyagi nehézségekkel, de eddig mindig sikerült összeszedni az éves csaknem százmillió forintos fenntartási költséget. Ebből szezononként 60 hátrányos helyzetű gyermeket oktattak. A pénzt különböző helyekről, főként hazai forrásokból teremtették elő, de az utóbbi években ez egyre nehezebben sikerült.

A felsőörsi központ több mint 800 millió forintból épült a Norvég Alap pénzéből, melyhez több mint 100 milliót adott az állam. A Norvég Alap támogatási szerződése szerint a projektgazda felelőssége, hogy a 12 hetes iskolához a bevételt megteremtse. A Norvég Alappal kötött szerződés szerint 2022-ig kötelező a fenntartónak üzemeltetni az iskolát, ha ezt nem teszi meg, akkor az egész 800 milliós összeget is visszakérhetik. 

Terjed az iskola híreFotó: Bielik István - Origo

A Snétberger Zenei Tehetség Központot 2011-ben adták át. Olyan zenészek tanították itt az elmúlt években a tehetséges, ám nehéz körülmények közül érkező fiatalokat, mint Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, vagy Robi Lakatos. Az InfoRádió értesülései szerint az ügy már elérte a diplomáciai szinteket is.

Ahogy Snétberger Ferenc korábban az Origónak elmondta, komoly eredményeket sikerült elérniük az iskolában, sokakat felvettek külföldi vagy hazai konzervetóriumokba, pár fiatalnak pedig a fősikola is sikerült.Terjed már az iskola híre, egyre többen jelentkeznek itthonról és külföldről is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK